Industrija

Elon Musk podržao protekcionizam Trampa, traži pritisak na Kinu

Izvršni direktor “Tesle”, Elon Musk iskoristio je tviter kako bi predsedniku Donaldu Trampu izneo svoj problem sa pravilima Kine vezanim za automobilsku industriju, koja ograničavaju posedovanje vlasništva u kompanijama koje se osnivaju u Kini i problem visokih carina za uvoz automobila.

Kompanija “Tesla” već neko vreme pokušava da otvori fabriku automobila u Kini, ali je imala problema u dogovoru sa lokalnim vlastima, jer Musk želi da ima potpunu kontrolu nad svojim poslovima, s ciljem  da zadrži kontrolu nad svojom tehnologijom i intelektualnim pravima. Kompanija “Tesla” je tražila da izgradi fabriku u Šangaju, još prošlog novembra. Musk je rekao da se nada da će ta fabrika biti otvorena u naredne tri godine, ali o tom dogovoru još nema vesti.

Kompanija “Tesla” je iznela da joj kineska pravila znatno otežavaju posao. „Nijedna američka kompanija ne sme da poseduje ni 50 odsto udela u kompaniji, ali zato u Americi postoji  pet autokompanija za proizvodnju električnih automobila, koje su u potpunosti vlasništvo Kineza”, rekao je Musk u drugom tvitu.

Musk je istakao da samo želi fer ishod, sa jednakim pravima za američke investitore i kineske u Americi.

Osim što za proizvodnju električnih automobila Kinezi dozvoljavaju strancima samo do 50 odsto vlasništva u kapitalu, uvozna carina je 25 odsto, dok je u Americi samo 2,5 odsto, bez ograničenja u kapitalu.

Tramp je iskoristio jedan od njegovih tvitova u svojoj objavi o novim tarifama, gde je rekao da  se prema američkim proizvođačima automobila nije odnosilo kako treba. On je rekao da planira da uvede odgovarajuće takse za druge zemlje. „Pravimo promene“, naglasio je Tramp. „Mi samo želimo pravdu. Ne možemo dozvoliti da nam drugi uvode ograničenja i troškove do 50 odsto, a da mi ne činimo ništa”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!