Industrija

Elon Mask pristaje na sve ili ništa zbog napretka  „Tesle“

Elon Mask, osnivač proizvođača električnih automobile, kompanije “Tesla”, pristao je na novi princip plata, koja se bazira na cilju da ova kompanija postane jedna od najvrednijih kompanija na svetu.

Njegova plata će biti povezana sa rastom vrednosti „Tesle“ na berzi, počevši od 100 milijardi dolara sa ciljem povećanja na 650 milijardi dolara.

Da bi dobio maksimalnu naknadu, kompanija “Tesla”, koja sada vredi 60 milijardi dolara,  trebalo bi da dostigne šest puta veću vrednost od “Folksvagena”.

Pored povećanja tržišne vrednosti kompanije “Tesla”, Maskova plata će biti vezana za ostvarenje 12 ciljeva prihoda i dobiti, a ovaj plan će postati punovažan kada ga potpišu akcionari, na sastanku koji će biti održan u martu.

Predlog je sličan strukturi njegovog poslednjeg paketa plata, koji je uveden 2012. godine.

Prema tom planu, Masku je dodeljena mogućnost posedovanja akcija kompanije, ali samo ukoliko kompanija nastavi da radi dobro i dostigne određene rezultate.

Mask je više puta naglasio kako motiv za ovaj postupak nije prvenstveno novac. Pa ipak, ovaj novi plan je prilično veliki izazov za Maska. Naime, kompanija i dalje gubi novac. U jednom trenutku prošle godine je gubila čak 500.000 dolara na sat. Čini se da budućnost kompanije zavisi od modela 3 sedan, ali u kompaniji se, takođe, trude da povećaju proizvodnju najdostupnijeg električnog automobila u svom asortimanu.

Kompanija je izbacila tek 260 vozila u trećem kvartalu prošle godine, a plan je bio da sa trake ove fabrike izađe čak 1.500 vozila. Zbog toga novi plan ne obuhvata targete u proizvodnji vozila, za razliku od prethodnog plana.

Ukoliko Mask ostvari dobre rezultate u nekoliko ključnih oblasti, zaradiće milijarde dolara u vrednosti akcija koje poseduje.

S druge strane, ako bi uspeo da ostvari sve targete, a pod pretpostavkom da kompanija u narednih 10 godina neće izdati više akcija (što je malo verovatno), Mask bi mogao da zaradi na akcijama nevernovatnih 55 milijardi dolara, nakon čega bi mogao da postane najbogatiji čovek na svetu.

Odbor kompanije “Tesla” zahteva od Maska da se obaveže kroz ovaj desetogodišnji plan. Dakle, on bi zauzimao poziciju izvršnog direktora kompanije do 2028. godine.

Ovo je značajno, jer omogućava bilo kojem novom licu da preuzme menadžersku kontrolu nad kompanijom, dok istovremeno dozvoljava Masku da zadrži kreativnu i stratešku poziciju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!