Finansijske usluge

Ekonomisti: Srbiji ne treba finansijski aranžman sa MMF

Ekonomisti su jedinstveni u stavu da Srbiji više nije potreban aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji podrazumeva korišćenje ili rezervaciju pozajmica, ali ne isključuju saradnju konsultativnog tipa.

Ekonomista Jurij Bajec rekao je da je saradnja sa tom međunarodnom institucijom pomogla da se dovedu u red javne finansije, što je bio prioritetni zadatak, ali da je u dilemi da li je Srbiji potrebna dalja saradnja na savetodavnoj osnovi.

"Nisam sasvim siguran da Vladi Srbije za naredne zadatke oko privlačenja investitora, unapređenja poslovnog okruženja, završetka privatizacije, uvođenja reda u kadrovsku politiku u javnim preduzećima trebaju savetodavne usluge MMF-a. To bi trebalo da bude posao same Vlade", rekao je Bajec.

Istina je, kako je rekao, da strani investitori vole da ulažu u zemlju, koja ima aranžman sa MMF, ali da još više vole državu gde je sređen pravni sistem i postoje stabilni uslovi za ulaganja, a bez MMF-a.

"Ako neko tvrdi da su konsultacije sa MMF-om dobrodošle, to sleduje svakoj zemlji članici te organizacije pa i Srbiji jednom do dva puta godišnje", rekao je Bajec. Češće konsultacije koje podrazumevaju presudan uticaj MMF-a na donošenje odluka, prema njegovim rečima Srbiji nisu potrebne.  

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da Srbiji ne treba saradnja sa MMF koja podrazumeva povlačenje odredjenih pozajmica. "Tokom dosadašnje saradnje sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom napredovali smo za korak, ali nije na odmet neka vrsta saradnje koju su vlade mnogih zemlja pa i Srbije, iako ne tako često, koristile kao batinu", rekao je Savić.

Aranžman sa MMF-om je, kako je ocenio, dobar i za gradjane jer "ako nije neophodan zbog novca bar je potreban da bi se saznala prava dijagnoza stanja u ekonomiji i gde su problemi".

Dodao je da je tačno da ni gradjanima nekada ne odgovaraju mere MMF-a "ali su žrtve pokatkad potrebne da bi se bolje živelo u narednom periodu".

"Ako Vlada odustane i od aranžmana sa MMF-om u bilo kojoj formi to znači da je došlo vreme da se olabavi kaiš za povećanje primanja i veću potrošnju, a to je najavila i premijerka Ana Brnabić, jer se MMF doživljava kao prepreka", rekao je Savić. Odustajanje od saradnje, prema njegovim rečima, može da znači da Vlada Srbije želi da vodi drugačiju politiku od dosadašnje. Dodao je da "takva politika ne isključuje mogućnost odustajanja od štednje i svih mera koje vuku ekonomiju i ponovno ugrožavanje javnih finansija".

Izvor: Beta

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!