Razvoj

Ekonomisti na “Kopaonik biznis forumu” upozorili da bi koronavirus mogao uticati na ekonomski rast

EBRD je krajem prošle godine prognozirao ekonomski rast Zapadnog Balkana za 2020. godinu između tri i četiri odsto, međutim, pojava koronavirusa usporiće rast svetske ekonomije, a to će se osetiti i na Zapadnom Balkanu, rečeno je na specijalnom panelu “Zapadni Balkan - Prognoza makroekonomskog kretanja”, uoči zvaničnog otvaranja Kopaonik biznis foruma.

Vodeći regionalni ekonomista za Zapadni Balkan EBRD Peter Tabak ističe da pojava koronavirusa unosi dosta nesigurnosti u prognoze globalnog rasta, a samim tim i po regionima.

“EBRD je napravio u novembru prošle godine prognozu ekonomskog rasta za Zapadni Balkan za ovu godinu, koji, po našoj proceni, trebalo bi da bude između tri ili četiri odsto, ali ima tu dosta nesigurnost, prvenstveno zbog koronavirusa. On će usporiti rast svetske ekonomije, što će uticati i na razvoj regionalnih ekonomija”, istakao je Tabak.

Drugi faktor koji će uticati na ekonomski rast Zapadnog Balkana jeste proces proširenja u EU, koji je, kaže Tabak, za sada nesiguran, ali ukoliko EU odluči na nastavi širenje ka Zapadnom Balkanu, to bi moglo imati pozitivan uticaj na ekonomski rast regiona.

Zbog toga bi države Zapadnog Balkana trebalo da nastave sa strukturnim reformama, poboljšaju rad institucija, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, a to će, tvrdi Tabak, pomoći održivom ekonomskom rastu i stabilizaciji, prenosi RTV.

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da region Zapadnog Balkana napreduje dobro, da pojačava ekonomske aktivnosti, da je ranijih godina ostvarivao veći ekonomski rast nego što je prognozirano, drži inflaciju na niskom nivou i smanjuje stopu nezaposlenosti.

„Kopaonik biznis forum“ će trajati do 4. marta a centralna tema biće „Industrija 4.0 i povezane teme: izazovi budućnosti“. Očekuje se više od 1.300 učesnika, biće organizovano 28 panela, tri plenarne sesije, sedam specijalnih događaja, dva posebna obraćanja gostiju i novi formati - dva otvorena razgovora.

Kopaonik biznis organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!