Društvo

EK predviđa da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine

U Nacrtu strategije za proširenje EU, Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine.

Prethodno treba da zatvori sva pregovaračka poglavlja do 2023. i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom do kraja 2019, preneli su RTS-u izvori upućeni u sadržaj Nacrta.

Nacrt strategije za pristupanje Srbije i drugih zemalja Balkana Evropskoj uniji, koja će u konačnom obliku biti usvojena u februaru, navodi poslove koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenske rokove u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025. godine, navode upućeni izvori.

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025. godine, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

U Nacrtu strategije navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je jedan od ključnih uslova za članstvo u EU.

Ovakav tok događaja već je nagovestila i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, najavljujući više puta "kvalitativni pomak" u dijalogu Beograda i Prištine za sledeću godinu, odnosno do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe u novembru 2019. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!