Projekti

EIB nastavlja da podržava razvoj inovativnog preduzetništva u Srbiji

Evropska investiciona banka (EIB) prisustvovala je svečanom otvaranju naučno-tehnološkog parka u Nišu. Izgradnjom i opremanjem novog inovacionog centra površine od 14 000m2 velikom broju start-up tehnoloških kompanija, kao i mladih koji žele da se razvijaju u naprednim tehnologijama, biće omogućeno da dobiju podršku i priliku da realizuju svoje ideje. Ovom investicijom od 12 miliona evra, EIB je pokazala posvećenost razvoju naučno istraživačke oblasti u Srbiji u koju je do sada uložila 200 miliona evra.

U okviru programa za istraživanje i razvoj, izgrađen je naučno-tehnološki park u Nišu koji će velikom broju inovativnih kompanija obezbediti podršku za realizaciju svojih poslovnih planova. Na 14 000m2 savremeno opremljenog prostora za rad, 31 kompanija (od kojih 19 start-upova) moći će da dobije pomoć za svoj biznis u vidu administrativnih, pravnih i marketinških usluga, kao i stručnog konsaltinga. Ova investicija od 12 miliona evra deo je šireg paketa pomoći od 200 miliona evra, koliko je do sada banka Evropske unije uložila u razvoj naučnih institucija u Srbiji. Izgrađen je i naučno-tehnološki park u Beogradu, a u toku je završetak druge faze parka u Novom Sadu. Ovi moderni istraživačko-poslovni centri značajno će podupreti inovacije u najnaprednijim oblastima nauke i biznisa poput informacione i nano tehnologije, klimatskih promena, zaštite životne sredine i biomedicine.

“Nadamo se da će i ovaj naučno-tehnološki park dati svoj doprinos razvoju društva i cele zajednice kroz primenu najsavremenijih znanja iz oblasti nauke i biznisa. Ponosni smo što je NTP u Beogradu već dokazao svoj širi društveni značaj jer su u njemu proizvedeni prvi srpski respiratori, a štampana je i zaštitna oprema tokom pandemije. Investiranjem u sektor istraživanja i razvoja u Srbiji stvaramo platformu za dugoročni razvoj svih naučnih oblasti, kao i preduslov za dalji ekonomski napredak, otvaranje novih radnih mesta i globalnu konkurentnost srpske privrede. Drago nam je da je Vlada Republike Srbije u nama prepoznala pouzdanog partnera u razvoju obrazovanja, inovativnosti i digitalizacije“, izjavila je direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Pored ovih centara, investicijom EIB-a obnovljene su laboratorije, naučna infrastruktura, smeštaj i oprema za naučnike i studente. U domenu visokog obrazovanja, pored opremanja Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu, EIB investira izgradnju i opremanje zgrade Elektronskog fakulteta u Nišu, Instituta Biosens, kao i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. U okviru programa za inovativne kompanije, obezbeđeno je 577 miliona evra za podršku inventivnim preduzećima iz svih sfera privrede, što se realizuje u vidu kreditnih linija u saradnji sa domaćim bankama. Time je do sada podržano 31 000 radnih mesta. Na globalnom nivou, ova banka je od 2000. godine do danas uložila 210 milijardi evra u inovacije i razvoj novih veština, a samo u toku prošle godine čak 14 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!