Finansijske usluge

EIB Global i OTP banka odobravaju 80 miliona evra malim preduzećima u Srbiji da bi im pomogli u prilagođavanju aktuelnoj ekonomskoj situaciji

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju vrednu 80 miliona evra, gde će svaka strana doprineti istom sumom čime će ukupan iznos udvostručiti.

Sredstva će biti raspoloživa pod povoljnim uslovima velikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP) i kompanija srednje tržišne kapitalizacije iz različitih sektora za rešavanje svojih finansijskih potreba i podršku novim investicijama tokom tekuće krize. Unapređenjem dugoročnog finansiranja preduzeća u Srbiji, ova kreditna linija će povećati kapacitete MSP za inovacije i rast, uz stvaranje novih prilika za zapošljavanje.

Ovaj finansijski aranžman je u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, usmerenim na podsticanje održivog razvoja regiona pomoću podrške u okviru inicijative Tima Evropa. Doprineće povećanju konkurentnost srpskih MSP, rastu predvođenim privatnim sektorom i sprovođenju predstojeće nacionalne strategije za MSP.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je: „Dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost za istrajno i plodonosno partnerstvo sa OTP bankom, što je rezultiralo snažnom podrškom privatnom sektoru u regionu. Potpisana investicija značajno će podržati privrednu aktivnost i otvaranje novih radnih mesta ublažavanjem kreditnih ograničenja sa kojima se MSP suočavaju zbog udruženog dejstva energetske krize i pandemije. Ta sredstva će im pomoći da ostvare svoje ciljeve u pogledu likvidnosti, zapošljavanja i investicija, kako bi se brže prilagođavala novom digitalnom i zelenijem privrednom okruženju. Na taj način, nove investicije će povećati ekonomsku otporost i zaposlenost, istovremeno omogućavajući dalje integrisanje zemlje u globalne lance vrednosti.”

EIB ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa OTP bankom Srbija, koja je tokom 15 godina omogućila efikasno plasiranje finansijska sredstva za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Kroz zajedničke operacije banke su podržale male biznise u različitim oblastima, kao što su energetika, zaštita životne sredine, industrija, zdravstvo, obrazovanje, usluge, turizam i poljoprivreda.

Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, izjavio je: „Danas smo potpisali najobimniji ugovor o finansiranju do sada kada su u pitanju međunarodne finansijske institucije, a posebno sam zadovoljan što EIB ostaje naš dugoročni partner. Prethodna godina je bila najuspešnija u istoriji OTP Grupe u Srbiji. Uspeli smo da ostvarimo rekordne poslovne rezultate i dvocifren rast u svim segmentima poslovanja, čime smo dodatno učvrstili poziciju najvećeg kreditora u segmentu i stanovništva i privrede. Imajući to u vidu, a sa kreditnom linijom vrednom 80 miliona evra koja je udvostručena našim sredstvima, verujem da možemo intenzivnije da obezbedimo preko potrebno finansiranje malim i srednjim preduzećima u Srbiji i podržimo njihove finansijske i investicione potrebe.”

Branimir Spasić, CFO i član Izvršnog odbora OTP banke, rekao je: „Zahvaljujući našem širokom regionalnom dometu i fokusu na MSP i korporativni sektor, OTP banka Srbija ima potencijal da obezbedi finansiranje manjih preduzeća, MSP i srednjih preduzeća pod povoljnim uslovima i doprinese rastu sektora MSP širom zemlje. Ono što je najvažnije, uz pomoć ove kreditne linije omogućićemo kompanijama da rastu, inoviraju i zapošljavaju više ljudi.”

Grupacija EIB, koja se sastoji od Evropske investicione banke i Evropskog investicionog fonda, do sada je odobrila gotovo 5,6 milijardi evra za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, podržavajući njihov rast, oporavak i transformaciju, uz istovremeno očuvanje oko 800.000 radnih mesta.

Napomena urednicima:

O EIB

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija dugoročnog kreditiranja Evropske unije, u vlasništvu država članica EU. Ona dugoročna finansijska sredstva stavlja na raspolaganje za zdrave investicije, da bi doprinela ostvarivanju ciljeva politike EU. www.eib.org

O OTP banci Srbija

OTP banka Srbija je kreditor broj 1 na srpskom tržištu, kako za stanovništvo tako i za privredu, držeći vodeću poziciju u uslugama faktoringa, e-trgovine i lizinga, sa širokim otiskom od 155 ekspozitura u 91 gradu i 6 regiona širom zemlje.  2022. godine dva prestižna časopisa – Euromoney (Nagrada za izvrsnost 2022.) i The Banker, proglasili su OTP banku Srbija najboljom bankom u Srbiji. Global Finance je nagradio Banku za najbolju deviznu banku u 2023. godini, dok je Euromoney rangirao banku kao lidera na tržištu novca u Srbiji za korporativno bankarstvo. OTP Leasing Srbija i OTP Osiguranje takođe posluju u okviru OTP Grupe u Srbiji.

O EIB Global:

EIB Global je novi specijalizovani ogranak Grupacije EIB namenjen povećanju uticaja međunarodnih partnerstava i finansiranja razvoja. EIB Global je osmišljen tako da neguje snažna, fokusirana partnerstva u okviru Tima Evropa, zajedno sa partnerskim razvojnim finansijskim institucijama i civilnim društvom. EIB Global približava Grupaciju lokalnom stanovništvu, preduzećima i institucijama pomoću naših kancelarija širom sveta. 

O EIB u Srbiji

EIB aktivno deluje na teritoriji Srbije od 1977. godine, obezbeđujući finansijska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, kao i za MSP, industriju, usluge i lokalne samouprave. Od početka delovanja u zemlji, ukupno je investirano preko 7,2 milijardi evra u MSP i revitalizaciju saobraćaja, obrazovanje, zdravstvo i komunalnu infrastrukturu. Za više informacija o projektima EIB u Srbiji, posetite sledeću stranicu: https://www.eib.org/en/projects/regions/enlargement/the-western-balkans/serbia/index.htm

O EIB na Zapadnom Balkanu

EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Banka je, od 2009. godine, finansirala projekte u regionu sa ukupno 9,5 milijardi evra.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!