Razvoj

ECB: Snažan ekonomski oporavak u evrozoni

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard nagovestila je snažan ekonomski oporavak zone evra u trećem kvartalu.

Ona je najavila da će Centralna banka pomno pratiti uticaj aprecijacije evra na srednjoročne izglede kretanja inflacije.

"Podaci koje smo dobili od našeg poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu, ukazuju na snažan oporavak aktivnosti uglavnom u skladu sa našim ranijim očekivanjima", rekla je Lagardova na konferenciji za novinare nakon sednice ECB.

U tom kontekstu, ECB je blago poboljšala procenu rasta za 2020. godinu, i sada očekuje pad bruto domaćeg proizvoda za 8,0 posto u odnosu na junsku prognozu o padu od 8,7 procenata. Za 2021. projektuje rast BDP-a od 5,0 posto, i za godinu kasnije od 3,2 procenta.

Lagardova je navela da se domaća tražnja u evrozoni znatno oporavila sa minimalnih nivoa zabeleženih u prethodnim mesecima, ali je upozorila da "povećana neizvesnost po pitanju ekonomskih izgleda i dalje vrši pritisak na privatnu potrošnju i poslovne investicije", prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, oporavak još okružuju značajne neizvesnosti, koje se u velikoj meri odnose na budući razvoj pandemije i uspešnost u sprovođenju mera za njeno stavljanje pod kontrolu.

Evro je tokom njenog obraćanja na konferenciji za novinare dostigao jednonedeljni maksimum od 1,1902 dolara.

Lagardova je poručila da će ECB verovatno u potpunosti iskoristiti podsticajna sredstva iz tzv. Pandmijskog paketa hitnih kupovina (PEPP), težak 1,35 biliona dolara, kako bi obezbedila dovoljnu likvidnost i pomogla regionu da se izvuče iz recesije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!