Finansijske usluge

ECB pokrenula vanredni program kupovine aktiva od 750 milijardi evra

Evropska centralna banka pokrenula je hitan program kupovine obveznica u iznosu od 750 milijardi evra (820 milijardi dolara).

"Vanredna vremena zahtevaju vanredne akcije. Nema ograničenja u pogledu naše obaveze prema evru. Odlučni smo da u okviru svojih nadležnosti iskoristimo pun potencijal naših alata", izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard.

Kupovina obveznica, u okviru takozvanog Pandemijskog vanrednog programa kupovine, trajaće sve dok se "krizna faza" pandemije ne okonča, a obuhvatiće prvi put i nefinansijske komercijalne hartije od vrednosti kao prihvatljive aktive, saopšteno je iz ECB-a.

Mada će se kupovine ECB-a obavljati prema takozvanom "kapitalnom ključu", udelu koji ima svaka država-akcionar banke, iz ECB-a su poručili da će biti fleksibilni i da mogu odstupati od tog pravila, nagoveštivši da neće tolerisati nagli rast u spredu prinosa među članicama evrozone.

Kupovine će takođe prvi put obuhvatiti dužničke hartije Grčke, koje su ranije bile isključene iz kupovina ECB-a zbog niskog kreditnog rejtinga.

ECB je na vanrednoj sednici ostavila svoju kamatu na depozite banaka na nepromenjenom nivou od minus 0,5 odsto, kao i prošlog četvrtka, što je još jedan znak da kreatori monetarne politike smatraju da bi njeno dodatno smanjenje nanelo više štete nego koristi.

U saopštenju se navodi takođe da se kamate na dugoročne operacije refinansiranja (TLTRO) snižavaju za 25 baznih poena na minus 0,75 odsto i da se pokreće nova dugoročnija operacija refinansiranja namenjena manjim preduzećima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!