Finansijske usluge

ECB ostavila ključnu kamatnu stopu na nuli - Smanjuje stimulativne mere

Evropska centralna banka je danas, kao što se i očekivalo, odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na nuli, i ponovila da će je povećavati tek pošto završi svoj podsticajni program otkupa državnih obveznica.

Ta monetarna institucija zadržala je na nuli svoju glavnu kamatnu stopu, a na minus 0,40 kamatnu stopu za novac koje banke deponuju na dnevnoj osnovi, rekao je portparol posle sastanka saveta guvernera banke u Frankfurtu.

ECB je takođe najavila da će od januara prepoloviti svoj stimulativni program kupovina obveznica za podršku oporavka privrede evrozone pogodjene dužničkom krizom.

ECB je navela da će od januara smanjiti svoju kupovinu obveznica na 30 milijardi evra mesečno sa sadašnjih 60 milijardi evra. Kupovina će biti nastavljena najmanje do septembra 2018. Ova mera uvedena u martu 2015. nazvana je kvantitativno rasterećivanje (QE).

Većina analitičara je očekivala da će banka preduzeti ovu meru.

Banka je zadržala određenu fleksibilnost u saopštenju navodeći da bi mogla da poveća kupovinu obveznica ukoliko evrozona od 19 članova bude imala novi ekonomski šok.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!