Finansijske usluge

ECB od 1. oktobra uvodi novu referentnu kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope.

Ona se naziva €STR (euro short-term rate ili u prevodu – evro kratkoročna stopa).

Do te promene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih za nameštanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (libor, euribor, eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili su na sudu ili u zatvoru. Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, na primer, dosadašnjeg euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka, i da su je, nakon prikupljanja podataka, izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u ECB-u, gde će se raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne, jer služe za preračunavanje i određivanje cena na enormnom tržištu finansijskih derivata, kredita i obveznica.

U ECB-u su zabrinuti jer nesu videli adekvatan nivo spremnosti za prelazak na €STR, pa zbog potencijalne nepripremljenosti postoji opasnost od konfuzije, zabuna oko određivanja cene i posledičnih pravnih sporova između tržišnih učesnika, prenosi B92.

Od 2. oktobra, prema uputstvu ECB-a, promeniće se način na koji se računa eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 procentnih poena.

Kada bude prvi put objavljen na stranici ECB-a, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra.

Biće objavljivan svako jutro u 9.15 časova, a ne poput eonije veče pre. Eonia će u potpunosti prestati da se koristi do početka 2022. godine, a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugrađuju €STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!