Finansijske usluge

ECB: Moguće plaćanje digitalnom valutom uz zaštitu korisnika

Nedavna istraživanja Evropske centralne banke (ECB) tvrde da je moguće razviti sistem plaćanja digitalne valute centralne banke (CBDC) koji štiti privatnost korisnika.

Na osnovu izveštaja nazvanog "Istraživanje anonimnosti u digitalnim valutama centralne banke", Evropski sistem centralnih banaka (ESCB) uspostavio je dokaz koncepta (PoC) za anonimnost u CBDC-ovima, koji je bio deo tekućeg istraživanja CBDC i njihovih potencijalnih koristi za javnost. Namenski PoC razvijen je u saradnji s tehnološkim kompanijama R3 i Accenture.

ESCB je koristio R3-ovu blokčein platformu otvorenog koda Corda kako bi razvio PoC sa četiri stranke: dva posrednika, centralna banka i organ za borbu protiv pranja novca (AML). Svaku od stranaka u mreži predstavlja jedan nod koji upravlja CorDapp-om, koji omogućava prenošenje imovine između entiteta.

Unutar PoC-a, banka je izgradila rešenje za borbu protiv pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma (CFT), koje održava anonimnim identitete korisnika i istorije transakcija, tj. ni centralna banka niti posrednici osim onih koje je korisnik izabrao nisu mogli videti podatke, prenosi Blic.

"Da bi zaštitio privatnost korisnika, beležnik nema pristup podacima kao što su vrednosti transakcija, adrese korisnika ili istorije stanja", navedeno je u izveštaju i dodaje se:

Dokaz koncepta pokazuje da je moguće, koristeći platformu Corda, izgraditi pojednostavljeni sistem plaćanja CBDC koji štiti privatnost korisnika za transakcije manje vrednosti, a istovremeno osigurava da transakcije veće vrednosti podležu obaveznim AML/CFT proverama."

ECB je navela da se privatnost može dodatno poboljšati primenom mehanizama poput rotiranja javnih ključeva, dokaza o nultom znanju (zero-knowledge proofs) i računanja u mrežnoj enklavi.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!