Finansijske usluge

EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji

Kreditna linija od 100 miliona evra za bolji pristup finansiranju i povećanje konkurentnosti preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Kako bi unapredila pristup kreditiranju i doprinela povećanju konkurentosti MSP, uključujući i ona koja posluju u ekonomski manje razvijenim regionima u zemlji, EBRD je obezbedila sredstva u iznosu od 100 miliona evra kojima će Banca Intesa finansirati lokalna preduzeća.

U okviru finansijskog paketa, Banka se obavezala i da će razviti plan tranzicije oslanjajući se na ciljeve Pariskog sporazuma u domenu klimatskih promena, kao i da će povećati nivo zelenih plasmana ulaganjem najmanje 10% iznosa sredstava iz kreditne linije u projekte koji su u skladu sa pristupom zelenoj tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Banca Intesa Beograd i EBRD imaju veoma uspešne rezultate u pogledu pružanja podrške MSP u Srbiji. Danas se sa velikim zadovoljstvom ponovo udružujemo kako bismo, kroz plasman od 100 miliona evra, unapredili konkurentnost i obezbedili dugoročni rast lokalnih preduzeća. Takođe, zahvalni smo što je Banka, kao naš dugogodišnji partner, prepozala važnost teme klimatskih promena i obavezala se da zajedno sa nama radi na traniziciji ka ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma“, izjavila je Aleksandra Vukosavljević, direktor za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD.

Kao važan stub ekonomije i značajan izvor zaposlenja, segment MSP je ključni faktor održivog privrednog rasta u Srbiji, koji stoga umnogome zavisi od uspeha ovih preduzeća kojima je potreban konstantan pristup dugoročnim i fleksibilnim mogućnostima za finansiranje.

,,Veoma mi je drago što dugogodišnje partnerstvo koje negujemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj nastavljamo kroz podršku malim i srednjim preduzećima, koja su u aktuelnim uslovima globalne geopolitičke i monetarne neizvesnosti, posebno ranjiva, dok su ujedno najvažniji pokretač privrede i nosilac razvoja ekonomije naše zemlje. Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije bićemo u prilici da im ponudimo povoljnije uslove finansiranja i, kroz unapređenje konkurentnosti na domaćem i evropskom tržištu, doprinesemo osnaživanju njihovog poslovanja. Dodatno, planiranim povećanjem nivoa zelenih plasmana bićemo korak bliže ispunjenju ciljeva u domenu primene ESG principa, kojima se vodimo u skladu s strateškim planom naše matične Intesa Sanpaolo grupe, i koji, u domenu klimatske tranzicije, podrazumevaju ostvarenje nulte neto emisije na nivou Grupe do 2050. godine’’, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Banca Intesa ad Beograd, članica grupe Intesa Sanpaolo, je vodeća banka na domaćem tržištu, pouzdan partner za 1,4 miliona klijenata, fizičkih i pravnih lica. Sa ukupnom aktivom od 7.14 milijardi evra, ukupnim depozitima klijenata od 5.37 milijardi evra i kapitalom u iznosu od 831.5 miliona evra, Banca Intesa predvodi listu najuspešnijih banaka u Srbiji. Zahvaljujući jedinstvenom spoju digitalizacije poslovnih procesa i razvijene mreže od 146 ekspozitura širom Srbije, kao i stalnoj usmerenosti na potrebe građana i privrede, inovativnim proizvodima i usluzi najvišeg kvaliteta, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, i do sada je uložio skoro 8 milijardi evra u zemlju kroz 330 projekata, od kojih je preko 70% u privatnom sektoru. Banka se fokusira na podršku za razvijanje privatnog sektora, unapređenje javnih komunalnih usluga i generalnu tranziciju na zelenu ekonomiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!