Finansijske usluge

EBRD će trećinu svojih investicija u Srbiji usmeriti u zelenu ekonomiju

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i Zapadni Balkan Žužana Hargitaj izjavila je u Beogradu da će ta banka trećinu ukupnih sredstava planiranih za različite projekte u Srbiji opredeliti za investicije u zelenu ekonomiju.

Hargitaj je na sastanku s ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom navela je da će se program Zeleni gradovi, koji pruža podršku gradovima u rešavanju sistemskih problema – poput kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti, komunalnog otpada, prerade voda – preko Beograda proširiti i na druge gradove u Srbiji.

Direktorka EBRD je naglasila opredeljenost te banke „da u središte aktivnosti stavi investicije koje doprinose poboljšanju životne sredine“, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je rekao da Srbija u oblasti zaštite životne sredine „zaostaje 25 godina u odnosu na razvijene evropske zemlje“, ali da „ulaganja u životnu sredinu mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka“.

On je podsetio da su i druge zemlje pre Srbije bile suočene sa mnogim sličnim problemima i da su se približile EU zahvaljujući pomoći EBRD.

„Saradnja sa EBRD svih ovih godina je bila odlična i EBRD je partner koji će snažno podržati sve što nam je prioritetno, od pitanja otpadnih voda, komunalnog otpada, do Vinče koja je na neki način postala paradigma onoga što je borba za zdravu životnu sredinu i naše saradnje sa EBRD, rekao je Trivan.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!