Proizvodnja hrane i pića

Džejmi Oliver za propast svojih restorana krivi Bregzit

Džejmi Oliver je u pokušaju da obrazloži propast svog poslovnog carstva, izjavio da je za sve kriv Bregzit: “Ljudi su te kobne 2016. godine zbog ekonomske neizvesnosti Bregzita naprosto prestali da izlaze u restorane”.

Naslovnice britanskih medija poslednjih meseci krasili su brojni izveštaji o propasti njegovog lanca restorana “Jamie Oliver Restaurant Group”, zbog čega je bez posla ostalo čak 1.000 Britanaca.

Od 25 restorana, koliko ih je Goli kuvar imao širom Velike Britanije, poslednjih meseci je zatvoreno čak 22. Za sada posluju još samo tri restorana u neposrednoj blizini londonskog aerodroma Getvik, ali je i njihova sudbina vrlo neizvesna.

Početak kraja njegovih restorana počeo je 2016. godine, a Oliver je preduzeo sve mere u pokušaju da ih spasi. Investirao je više od 13 miliona funti sopstvenih sredstava kako bi amortizovao troškove poslovanja, ali ni taj pokušaj nije urodio željenim rezultatom jer je kompanija za samo godinu dana izgubila više od 29 miliona funti.

No, njegovu su sudbinu doživeli i drugi lanci restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi B92.

U martu 2019. godine Britanija je imala 1,1 odsto manje grupacija restorana nego što ih je imala u istom periodu 2018. godine, što govori u prilog činjenici da čak šest grupacija godišnje obustavi svoje poslovanje zbog loših finansijskih rezultata.

Džejmi Oliver je svoju svetski priznatu karijeru započeo krajem 1990-ih kao Goli kuvar, a njegova neto vrednost se danas procenjuje na 240 miliona funti. Uprkos neuspehu lanca restorana, Oliver svoj profit može zahvaliti neverovatno popularnim televizijskim emisijama i kuvarima koji i dalje obaraju rekorde u prodaji.

"Bilo je ovo jako teško iskustvo, ali sam svejedno zahvalan na lekcijama koje sam bio prisiljen da naučim", zaključio je Oliver, dodavši da se zahvaljuje svojim marljivim i odanim radnicima na dugogodišnjoj službi.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!