Finansijske usluge

Dug Italije premašuje 400 milijardi evra

Dug Italije izaziva zebnju - od trgovačkih centara u Londonu do skupa evropskih lidera u Briselu.

Najopasnija javna pozajmica u Evropi - oko milijardu i po evra koncentrisana je na bilanse banaka u Rimu i Milanu. Međutim, situacija bi mogla da zahvati zajmodavce u Frankfurtu, Parizu i Madridu, jer glavne evropske banke drže više od 425 milijardi evra suverenog i privatnog italijanskog duga, rezultati su Blumbergove analize.

U decembru prošle godine italijanska industrijska proizvodnja zabeležila je pad od 0,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, a 5,5 odsto u odnosu na decembar 2017. godine, objavio je tamošnji državni zavod za statistiku (ISTAT). Među delatnostima s najvećim padom proizvodnje, prema ISTAT-u, su i tekstilna te industrija kože i obuće, koje su potonule za 11 odsto.

Uoči izveštaja ISTAT-a, Evropska komisija izašla je s procenom da će Italija imati najmanji privredni rast među članicama EU, od 0,2 odsto, i značajno manji od projektovanih 1,2 odsto na kojem su temeljene prošlogodišnje javne finansije Italije i pripadajuće privredne prognoze, prenosi portal Novac.

Iako je italijanska ekonomija pala u recesiju u četvrtom kvartalu, tržišta su za sad mirna. Međutim, pad budžeta u jesen pokazao je kako se to za čas može promeniti. A ako se tržište okrene ka jugu, niko ne može pouzdano znati kada će doći do prekretnice.

Francuske banke su prve na udaru ako prodaja u Italiji počne da utiče na ekonomiju i širi se kroz evropski finansijski sistem. Dve najveće banke Francuskoj poseduju maloprodajne jedinice u Italiji.

Potrebno je prodati više od 400 milijardi evra godišnje kako bi održali misiju na putu, što prisiljava domaće banke da kupuju još više dugova.

Veza između slabe ekonomije i slabih banaka, od kojih su mnoge još ranjive uprkos što tri godine uzastopno uspevaju da smanje loše kredite, fenomenološki se naziva "doom loop".

Već sedam zajmodavaca je tražilo spasavanje u protekle tri godine, a možda nisu poslednji. Što je još gore, potrebe Italije za finansiranjem iscrpele bi postojeće kapacitete sredstava za spasavanje Evropskog mehanizma za stabilnost, ili 410 milijardi evra, za samo godinu dana.

To bi ostavilo sledeću generaciju evropskih lidera da ponovo proceni troškove održavanja monetarne unije.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!