Finansijske usluge

Država prodaje udeo u “Jubmes banci”

Kao što je ranije i najavljeno, Ministarstvo finansija je objavilo poziv za dostavljanje pisma o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom za državni udeo od 28,51 odsto u “Jubmes banci”.

Potencijalni kupci nekadašnje Jugoslovenske banke za međunarodnu ekonomsku saradnju imaju rok do 9. aprila da podnesu ponudu za paket akcija, koji čini 20,2 odsto deonica u vlasništvu Srbije i ostatak koji pripada državnim bankama u stečaju.

U svakom slučaju ko god da kupi ovaj paket akcija neće imati većinsko vlasništvo u banci s obzirom da su akcionari banke veliki broj fizičkih i pravnih lica sa relativno malim brojem akcija. Osim države među većim akcionarima sa 5,3 odsto je SFRJ, s obzirom da još nije završna podela imovine između bivših jugoslovenskih republika. S nešto ispod pet odsto akcija, što je granica iznad koje je potrebna dozvola NBS za vlasništvo u bankama, nalaze se američka firma “Tinoleks”, telekomunikaciona kompanija “Telegrup” i “Alfaplam” iz Vranja u vlasništvu biznismena Miroljuba Aleksića. On se u javnosti pominje već mesecima, ako ne i godinama kao interesent za “Jubmes banku”. Dosta akcija “Jubmesa” nalazi na takozvanim kastodi računima kod banaka čiji su vlasnici sakriveni za javnost, tako da je moguće da neki od poznatih akcionara banke preko ovih računa drže i veće udele, prenosi Danas.

“Jubmes banka” zauzima svega 0,3 odsto tržišta po veličini aktive, ima svega dve filijale i uglavnom je oslonjena na rad sa privredom. Poslednjih nekoliko godina nisu bile baš dobre za ovu banku s obzirom da je u 2017. i 2016. godini zabeležila dobit od po šezdesetak miliona dinara, a u 2014. i 2015. godini gubitak od ukupno 2,4 milijarde dinara.

Ova godina je po svemu sudeći nešto bolja jer je za prvih šest meseci prikazana dobit od 370 miliona dinara, što je šest puta više nego u istom periodu prethodne godine.

U iščekivanju privatizacije cena akcija ove banke na berzi je u poslednjih mesec dana skočila za 30 odsto, sa 8.000 na 10.500 dinara što je najviša cena u poslednje tri godine. Ukoliko bi država prodavala po ovoj ceni svoje akcije za njih bi dobila 7,27 miliona evra.

Aktiva banke na kraju juna ove godine je iznosila 126,3 miliona evra, a kapital banke je 32,5 miliona evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!