Propisi

Država Njujork tuži Trampovu fondaciju za protivzakonito delovanje

Država Njujork sudskim putem traži raspuštanje Fondacije Donald J. Tramp, optužujući tu dobrotvornu organizaciju da je tek "prazna školjka" koja "stalno deluje protivzakonito".

Glavna tužiteljka te savezne države Barbara Underwood tvrdi da je fondaciju aktuelni američki predsednik koristio za ostvarenje ličnih ciljeva i za "neprimerene i raširene političke aktivnosti", uključujući i podršku svojoj predsedničkoj kampanji 2016. godine, kada je putem fondacije u tu svrhu prikupljeno oko 2,8 miliona dolara.

"Kako je pokazala naša istraga, Fondacija Donald J. Tramp bila je tek malo više od čekovne knjižice za isplate Trampa i njegovih preduzeća neprofitnim udruženjima, bez obzira na njihovu svrhu ili zakonitost", saopštila je Underwood. Tužba se posebno bavi prikupljanjem donacija Trampove fondacije za veteranske organizacije u Ajovi 28. januara 2016. godine, samo nekoliko dana pre republikanskih predizbora u toj saveznoj državi, prenosi Seebiz.

U tužbi se navodi da je događaj bio gotovo u potpunosti vođen od osoblja Trampove kampanje koje je potom i odlučilo o odredištima na koja su sredstva otišla. Država Njujork zabranjuje dobrotvornim organizacijama učestvovanje u političkim događanjima. Underwood traži desetogodišnju zabranu Trampu da bude direktor bilo kakvog neprofitnog udruženja u Njujorku i jednogodišnju zabranu za njegovu decu, Ivanku i Erika Trampa.

Predsednik Tramp je na Twitteru tužbu nazvao "smešnom i apsurdnom" i svalio krivicu na bivšeg državnog tužioca Njujorka Erica Schneidermana, koji je prošlog meseca osramoćen odstupio sa dužnosti nakon optužbi više žena da ih je fizički zlostavljao. Tramp je, takođe, poručio da se neće nagoditi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!