Razvoj

Država nastavlja da podržava razvojne centre u Srbiji

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je u utorak (27. februara 2018. godine) da će sve inostrane i domaće kompanije koje svoje razvojne centre otvaraju u Srbiji, koristeći znanje naših stručnjaka, imati podršku države.

Kako prenosi sajt Vlade Srbije, Popović, koji je sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom posetio razvojni centar švedske kompanije Verisec, istakao je da je ovo preduzeće dobar primer za to, jer iz Beograda isporučuje na svetsko tržište proizvod Freja eID+, koje je delo mladih srpskih IT stručnjaka. U ovoj kompaniji se rade najnovija inovaciona i digitalna rešenja za bezbednost podataka u bankama i svim drugim državnim institucijama širom sveta.

Prema njegovim rečima, Freja eID+ je bezbednosna digitalna aplikacija, prva i zasad jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga.

Ministar je ukazao na to da je Verisec švedska kompanija sa deset ćerki firmi u celom svetu, pri čemu se sav razvoj te kompanije odvija u glavnom gradu Srbije, gde radi 41 mladi inženjer elektrotehnike, ali i diplomci Fakulteta organizacionih nauka, inženjeri dizajna i drugi srpski stručnjaci.

Takođe, ova kompanija predstavlja dobar primer za to kako se promoviše žensko preduzetništvo, jer su većina mladih pronalazača upravo žene.

Lundin je ukazao na to da postoji jaka želja Srbije da sarađuje sa Švedskom u oblasti inovacija, ocenivši da je kompanija Verisec dobar primer te saradnje u IT sektoru. Najavio je i da bi Popović uskoro trebalo da poseti Švedsku, gde će razgovarati sa nadležnima o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti tehnološkog razvoja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!