Društvo

Društveno odgovorna kampanja kompanije “Total”: Na putu za bezbednost dece u saobraćaju

Francuska kompanija „Total Serbia“ nastavlja prošlogodišnju kampanju „Na putu za bezbednost dece u saobraćaju“, usmerenu na decu prvog i drugog razreda osnovnih škola, koja spadaju među najugroženije kategorije kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na potrebu za dodatnim obrazovanjem najmlađih generacija u vezi sa bezbednošću u saobraćaju. Ove godine akciji se pridružila i kompanija “Hutchinson” iz Rume.

Kampanjom će biti obuhvaćenje 54 osnovne škole i više od 5.500 učenika, kao i SOS dečje selo u Kraljevu, čiji su stanovnici najmlađi bez roditeljskog staranja.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni istakao da je cilj kampanje te francuske kompanije da se, s jedne strane, najmlađi obrazuju o bezbednosti, jer su prvi na udaru da postanu žrtve, dok, s druge strane, treba ih obrazovati, jer će jednog dana oni biti vozači. “Tokom trajanja ovog projekta primećen je veliki napredak u usvajanju znanja i pravila ponašanja u saobraćaju zahvaljujući korišćenju modernih tehnologija i inovativnim igrama. Sigurnost u saobraćaju jako je bitna tema za nas. To je razlog zbog koga je Francuska učestvovala prošlog septembra, po drugi put, na godišnjem seminaru koji se održava u Subotici i koji je organizovan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije”, istakao je Mondoloni i dodao da je veoma važno da se motivišu velike kompanije da budu društveno odgovorne, kao što to čini kompanija “Total Serbia” ovom kampanjom.

Kompanija “Total” pristupila je edukaciji najmlađeg dela populacije na jedinstven način – korišćenjem vizuelne demonstracije i kartica-pitalica, TOTAL QUARTZ robota – maskote i interaktivne igre na tabletu, posebno kreirane za ovu priliku i to s ciljem da se animiraju deca, kako bi usvojila saobraćajne propise.

Značaj ovog projekta prepoznat je i od strane kompanije “Total”, koja ga je nagradila prvim mestom na internom Europe Innovation takmičenju, kao i od strane Francusko-srpske privredne komore, koja mu je dodelila Grand Prix 2018 nagradu.

Generalni direktor “Total Serbia” Almila Aćan Kahvečioglu je istakla da su ponosni što su nakon uspeha prošlogodišnje kampanje u prilici da uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nastave sa kampanjom. “Naši napori su usmereni ka deci mlađeg školskog uzrasta, ne samo zato što su ona najviše izložena opasnostima u saobraćaju, već i zato što verujemo da će uz pomoć edukacije na ovu temu izrasti u savesne i odgovorne učesnike u saobraćaju”.

“Primetno je da poštovanje i poznavanje propisa u saobraćaju nije na istom nivou u velikim gradovima i van njih. Naša dužnost je da unapredimo sigurnost mlade populacije na putevima”, naglasio je Piertuigi Ghione, direktor fabrike “Hutchinson”.

Upotreba tableta i dugoročan pristup projektu podrazumeva da svake godine tim pedagoga analizira rezultate i unapređuje svoj pristup, kako bi se omogućila što kvalitetnija edukacija dece. “Korišćenje tablet uređaja deo je svakodnevnice većine učenika, te je njihova upotreba u nastavi i učenju neophodna, jer to je jedan od načina da se nastava i učenje odvijaju u skladu s realnim kontekstom tj. okruženjem savremenog deteta”, izjavila je Anica Saković, pedagog. Prema njenim rečima, među najčešćim greškama i nedoumicama koje deca imaju su:

- Prolaženje između parkiranih automobila kada postoji opasnost da ih vozači ne primete ako izađu na ulicu;

- Igranje blizu saobraćajnice, kada postoji opasnost da dete potrči za loptom;

- Pojam uslovnog zelenog svetla za vozače, kada deci nije jasno kako je vozilima dozvoljeno kretanje, iako je njima kao pešacima upanjeno zeleno svetlo.   

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković kazala je da Ministarstvo smatra da će realizacija projekta „Na putu za bezbednost dece u saobraćaju“, u 50 škola koje se nalaze u najugroženijim opštinama, sa visokim rizikom, doprineti razvoju svesti učenika o važnosti sopstvene bezbednosti.

Edukacija dece odvijaće se u trajanju od jednog školskog časa. S ciljem da omogući svim roditeljima da provere znanje svojih mališana i odigraju igru s njima kompanija “Total Serbia” je navedenu interaktivnu tablet igru učinila i javno dostupnom na svom veb-sajtu (www.total-serbia.rs).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!