Društvo

Društveni dijalog o ulozi kompanija u zaštiti i promociji ljudskih prava i socijalnoj inkluziji

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku Populacionog fonda UN u Srbiji, održan je društveni dijalog o ulozi kompanija u zaštiti i promociji ljudskih prava i socijalnoj inkluziji u Republici Srbiji.

U fokusu skupa bile su teme o inkluziji različitih grupa stanovništva na tržište rada, posebno marginalizovanih grupa, jačanju socijalne kohezije, unapređenju ljudskih prava ranjivih grupa, prevenciji i zaštiti od diskriminacije, mogućnostima za razvoj tzv. srebrne ekonomije i uključivanja starijih osoba na tržište rada kao i mogućnostima za nastavak karijere i nakon 65. godine života.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, a očekivanja su da će do 2041. godine to biti svaki četvrti. Zato je važna „srebrna ekonomija“ i pitanje kako da se potencijal starijih ljudi, njihova dragocena znanja i iskustva stave u funkciju društva, istakao je državni sekretar Ministarstva Ivan Bošnjak.

Domaćin skupa, šefica kancelarije UNFPA u Srbiji Borka Jeremić, istakla je da su „mogućnosti i prilike koje privatni sektor može da ima za promovisanje demografske otpornosti u Srbiji zaista velike.“

„Između ostalog ovo se odnosi na promovisanje tzv. srebrne ekonomije i bolje usklađivanje rada i roditeljstva i veliko nam je zadovoljstvo što smo podržali današnji pripremni sastanak za naredne društvene dijaloge na ovu temu”, rekla je Jeremić.

Na skupu su govorili i Mladen Antonijević Priljeva iz Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Nada Satarić, iz organizacije Amiti – snaga prijateljstva, predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora UN u Srbiji i direktorka za održivo poslovanje „Delta Holdinga“ Tijana Koprivica, pomoćnica direktora Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije Tanja Lindel i viša savetnica za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije Sanja Bunić.

Nakon uvodnih obraćanja, otvorena je diskusija na temu tokom koje su se mogli čuti primeri dobre prakse u pojedinim kompanijama.

U dijalogu su učestvovali predstavnici,  Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Nacionalnog udruženja osoba sa invaliditetom, Crvenog krsta Srbije, Gerontološkog društva Srbije, zatim firmi „Gecić Lou“, Arup, kompanije IKEA, „Blek Rok“, Instituta za starenje, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ivana Krstić, Udruženja „Naše pravo“, PIO Fonda „Glasnika osiguranika“, i drugi.

Društveni dijalog služi da se svi saslušamo, razgovaramo i razmenimo mišljenja o svim značajnim temama za naše društvo. On doprinosi boljem razumevanju potreba svih društvenih grupa, a posebno onih najugroženijih.

Na 40-tom po redu društvenom dijalogu, koji organizuje Ministarstvo, prisustvovali su i pomoćnici ministra Aleksandar Radosavljević, Ivana Joksimović i Nina Mitić.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!