Agro svet

Drastično porasla tražnja za pšenicom

Cena pšenice na terminskom trgovanju u SAD skočila je na 14-godišnji maksimum

Do toga je došlo usled neviđene tražnje uvoznika koji nastoje da obezbede snabdevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije.

Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 posto u ukupnom svetskom izvozu pšenice.

Cena pšenice na Čikaškoj berzi iznosi 11,34 dolara za bušel (27,2 kilograma) i viša je za 40 posto nego na početku ove godine.

Rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su Sjedinjene Države i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize, prenosi B92.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana – pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC).

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju, koja iznosi 781 milion tona, dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.

Takođe postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proleća, što bi donelo još veći pritisak na globalno snabdevanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!