Berza

Dow Jones u padu za više od 200 poena

Akcije na Volstritu su oštro pale, jer je izbledeo optimizam investitora u pogledu predstojećih američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Industrijski indeks Dow Jones je pao za 243 poena ili 0,9 odsto, dok su širi S&P 500 i tehnološki Nasdaq ppotonuli za po 1,1 odsto.

Akcije banaka su takođe u padu, a sunovratile su se i deonice velikih tehnoloških kompanija, poput Facebook-a, Amazona, Apple-a i Alphabet-a.

Kineski list "South China Morning Post" je preneo da je Kina ublažila svoja očekivanja uoči trgovinskih pregovora sa SAD, i da kineski vicepremijer Lju He, koji će predvoditi delegaciju, neće nositi titulu "specijalnog izaslanika", što sugeriše da nije dobio nikakve konkretne instrukcije od kineskog predsednika Si Ðinpinga.

SAD su, s druge strane, proširile svoju "crnu listu", dodavši na nju 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Evropske berze su, takođe, u padu. Indeks Euro Stoxx 50 je pao za 0,88 odsto, londonski FTSE 100 za 0,42 odsto, nemački DAX za 0,85 procenata, francuski CAC 40 za 0,94 odsto, a španski IBEX 35 za 0,98 odsto.

U Aziji, japanski indeks Nikkei 225 je ojačao za 0,99 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,28 procenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!