Berza

Dolar oslabio nakon smanjenja kamata FED-a

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedelje oslabio prema korpi valuta, jer je američka centralna banka smanjila kamate već treći put ove godine.

Ako rast privrede nastavi dalje da se usporava, preduzeće i nove mere.

Indeks dolara koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 odsto, na 97,25 bodova. Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,8 procenata, na 1,1165 dolara, prenosi B92.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 0,4 odsto, pa je njegova cena skliznula na 108,20 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su u sredu na redovnoj sednici čelnici FED-a odlučili da smanje ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, u raspon od 1,50 do 1,75 procenata, kako bi se podržao rast privrede.

Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je na konferenciji za medije da veruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne namerava dalje da smanjuje kamate ako ne bude velikih promena u izgledima privrede.

Međutim, ako rast privrede nastavi da usporava, FED bi mogao preduzeti dalje monetarne mere, smatraju analitičari.

Dolar je oslabio i zbog toga što je nakon vesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Jačanje evra pripisuje se, pak, odlaganju Bregzita do 31. januara sledeće godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!