Propisi

Dokazivanje porekla robe od sada elektronski

Uprava carina uvela novu IT aplikaciju preko koje je moguća prijava za dve usluge.

Izvoznici više ne moraju na šalter Uprave carina kako bi tražili obavezujeće obaveštenje o poreklu robe. Ovaj dokument sada mogu da naruče onlajn. Na isti način mogu da se prijave i za proveru poznavanja porekla robe i tako konkurišu za status ovlašćenog izvoznika. Uprava carina planira da nastavi modernizaciju i uskoro omogući i elektronsko podnošenje zahteva za obavezno obaveštenje o svrstavanju robe po carinskoj tarifi.

Kada izvoznik jednom dobije obaveštenje o poreklu robe, taj dokument mu važi tri godine.

“Nova aplikacija za poreklo robe kompanijama će smanjiti troškove i vreme koje su do sada morali da troše na carinske formalnosti”, istakla je Sonja Lazarević, pomoćnik direktora u Sektoru za tarifske poslove. “Da bi kompanija bila sigurna da roba ima srpsko poreklo, podnosi zahtev za obavezno obaveštenje o poreklu robe. To je ranije trajalo, morali su da doleze i donose dokumentaciju. Sada je to moguće uraditi elektronski”, navela je Lazarević.

Na taj način mogu da proveravaju i status svog predmeta. Srbija je prva u regionu omogućila ovu uslugu. U planu je da se omogući elektronsko podnošenje zahteva za obavezno obaveštenje o svrstavanju robe po carinskoj tarifi. Kompanije od Uprave carina mnogo češće traže upravo to obaveštenje. U proseku je oko 500 zahteva godišnje, tako da će njihova digitalizacija doneti još veće uštede privredi, prenose Novosti.

Elektronske usluge omogućene su uz podršku Međunarodne finansijske korporacije pri Svetskoj banci.

“Pre nekoliko godina došlo se do ideje da se ove usluge omoguće elektronski”, rekla je Violane Konar, menadžer Regionalnog programa za olakšanje trgovine. Kompanijama su važni transparentnost, predvidljivost i ušteda vremena.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!