Projekti

Dodeljene nagrade drugog konkursa „Ekoopština“

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije, zajednički su dodelili nagrade pobednicima konkursa „Ekoopština” u ambasadi Francuske u Beogradu.

Konkurs « Ekoopština » zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u sledeće četiri oblasti : održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada. Posebnu potkategoriju konkursa čine « Zelene škole”, koja je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Sve informacije o ovom konkursu dostupne su na sajtu www.ekoopstina.rs

Konkurs se odvija kroz sledeće etape :

Organizovanje tematskih seminara iz navedenih oblasti u periodu april-jun, uz prisustvo francuskih stručnjaka iz navedenih oblasti koji dolaze iz čitave Francuske, i predstavljanje rešenja koja postoje na nivou lokalnih samouprava. Poziv da prisustvuju seminarima upućuje se svim gradovima i opštinama u Srbiji, ukupno 156 jedinica lokalne samouprave (JLS).

Nakon seminara, gradovi i opštine sa sajta  www.ekoopstina.rs preuzimaju upitnike u četiri navedene tematske oblasti i popunjavaju podacima vezanim za njihovu JLS. Popunjene upitnike šalju ambasadi, a ambasada prosleđuje stručnim žirijima koje čine stručnjaci i univerzitetski profesori, kao i predstavnici civilnog sektora. Ocenjuje se dostignuti nivo razvoja u primeni savremenih metoda upravljanja održivim gradovima, kao i potencijal za realizovanje budućih planiranih aktivnosti i primenljivost u drugim JLS u Srbiji. Nagrađuje se po jedna opština i po jedan grad u svakoj kategoriji. Nagrada se sastoji od studijskog putovanja za po dva predstavnika svake lokalne samouprave (dva predstavnika opštine i dva predstavnika grada) koji putuju na studijsku posetu u gradove u Francuskoj čiji su stručnjaci bili predavači na tematskim seminarima. Studijske posete se odvijaju od novembra tekuće do marta naredne godine.

Što se tiče škola, one šalju prezentacije na temu aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine i nagrađuju se dve škole - jedna u kojoj se uči francuski jezik i druga u kojoj se ne uči. Nagrada je sportska oprema koju poklanja Decathlon - partner na projektu, kojom se opremaju sportske sale u obe škole pobednice, namenjene svim učenicima.

Ambasador Francuske, Pjer Košar je u uvodnom govoru podsetio na misiju „Ekoopštine”, naglasivši bogatstvo interakcija koje je projekat podstakao između francuskih i srpskih partnera i opština i pohvalio motivisanost srpskih škola da se bave ekološkim temama. Izrazio je nadu da će projekat „Ekoopština” postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova. Interesovanje i francuskih i srpskih učesnika i partnera za ovo drugo izdanje konkursa bilo je veliko. Od pokretanja projekta u maju prošle godine, više od 650 predstavnika lokalnih vlasti Srbije učestvovalo je na seminarima, a nekoliko stotina učenika iz blizu šezdeset škola učestvovalo je na takmičenju u kategoriji „Zelena škola“. Oni su, kako je naglasio ambasador, opredelivši se za održivi razvoj, najbolji građani sutrašnjice. Zahvalio je i stručnom žiriju koji je izvršio detaljnu i argumentovanu analizu svih kandidatura i odredio pobednike.

Zamenica šefa delegacije EU, Plamena Halačeva, pohvalila je Ministarstvo zaštite životne sredine (koje je na dodeli nagrada predstavljala državna sekretarka Sandra Dokić) na uloženom trudu u unapređenju Poglavlja 27 koje postavlja ekološke i klimatske standarde. Podsetila je na saradnju sa francuskom i drugim ambasadama EU, Ministarstvom životne sredine, Programom za razvoj Ujedinjenih nacija, i Evropskom investicionom bankom u inicijativi „Zelena agenda za Srbiju“ u okviru „Tima Evropa”. Naglasila je da klimatske promene i degradacija životne sredine predstavljaju egzistencijalnu pretnju Evropi i ostatku sveta i podsetila da, kako bi se tome suprotstavio, Evropski zeleni dogovor ima za cilj da transformiše kontinent modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom, uz garantovanje kraja neto emisija gasova staklene bašte do 2050. godine, uz ekonomski rast i korišćenje čistih izvora energije na nivou cele Evrope.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Sandra Dokić, naglasila je da su izazovi koji se tiču životne sredine sve brojniji. Najavila je povećanje budžeta ministarstva koji je danas trostruko veći u odnosu na prethodne godine, kroz sredstva koja ulažu kako Srbija tako i Evropska unija.Naglasila je značaj saradnje sa lokalnim samoupravama  i sinergiju sa drugim ministarstvima zahvaljujući kojim će se finansirati izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i regionalni centri za preradu otpada u bezbednim uslovima.

Tom prilikom je potpisan i novi Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji koji će omogućiti proširenje projekta „Ekoopština”, koji postaje deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju“.

Rezultati konkursa:

Osnovne škole

kategorija „Zelene škole - Frankofonija”  

  • Osnovna škola „Karađorđe” iz Velike Plane, izdvojeno odeljenje Veliko Orašje, projekat Ekološke aktivnosti koje se primenjuju u školi koju predstavlja pomoćnik direktorka Slavica Barjaktarević

kategorija „Zelene škole”

  • Osnovna Škola „Vasa Živković” iz Pančeva, projekat Eko rep azbuka „Vasinih“ učenika”, koju predstavlja profesora srpskog jezika Bosiljka Dimitrijević

Gradovi i opštine

kategorija „Održivo upravljanje otpadom“

  • (opština) : BAČKA PALANKA, koju predstavlja zamenica gradonačelnika Vesna VELEMIR
  • (grad) : SREMSKA MITROVICA, kojeg predstavlja gradonačelnica Svetlana MILOVANOVIĆ

kategorija „Energetska efikasnost“

  • (opština): VRNJAČKA BANJA, koju predstavlja Gordana RADIČEVIĆ, energetski menadžer i Ivana DRENOVAK, predstavnik agencije za Lokalni Ekonomski razvoj (LER)
  • (grad): VRANJE, kojeg predstavljaju članice Gradskog veća Zorica JOVIĆ i Danijela BANDOVIĆ, energetski menadžer

kategorija „Održiva urbana mobilnost“

- grad (dva pobednika): PIROT, kojeg predstavlja gradonačelnik Vladan VASIĆ, gradonačelnik i Miloš COLIĆ, zamenik gradonačelnika i KRUŠEVAC, kojeg predstavlja član Gradskog veća Ivan PAREZANOVIĆ

kategorija „Održivo upravljanje vodom“

  • (opština) : ČAJETINA, koju predstavlja direktor JKP “VODOVODZLATIBOR”, Milomir TUCOVIC
  • (grad) : NOVI SAD, kojeg predstavlja. načelnik gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dragica BRANKOVIĆ

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!