Finansijske usluge

Dodatnih 82 miliona dolara za razvoj privrede i poljoprivrede u Srbiji

Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC).

Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji. Garancija je obezbeđena uz podršku Ministarstva finansija Republike Srbije i u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) koja promoviše jednake mogućnosti za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Sporazumom će biti obezbeđena garancija za realizaciju kredita za obrtna sredstva i kapitalne investicije s ciljem doprinosa ekonomskoj stabilizaciji nakon pandemije, stimulisanja otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta, kao i ojačanja njihove otpornosti na buduće ekonomske promene.

„Novi sporazum o garanciji kreditnog portfolija potvrda je uspešne saradnje sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom započete 2021. godine u domenu podrške poljoprivredi. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo posredstvom novog dogovora, postignutog zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu iz 2020. godine, biti prva banka koja će biti u prilici da proširi svoju podršku i na segment mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i startapova i ujedno doprinese razvoju privredne aktivnosti u područjima u kojima posluju, dodatno podstakne konkurentnost u oblasti poljoprivrede i napredak manje razvijenih regiona naše zemlje.“, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

„Ponosni smo na saradnju između DFC-a i Banca Intesa, Ministarstva finansija i USAID-a uspostavljenu kako bi se obezbedila nedostajuća sredstva za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Nedostatku sredstava potrebnih za njihovo finansiranje doprinose eksterni uticaji poput pandemije i trenutne globalne makroekonomske nestabilnosti, što nesrazmerno utiče na manja preduzeća, preduzeća koja vode žene, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva,“ rekao je Džejms Polan, potpredsednik DFC-ove Kancelarije za razvojne kredite.

Ukupan portfolio kredita pokriven DFC garancijom, koji će Banca Intesa plasirati klijentima, biće usmeren ka sektoru poljoprivrede, nedovoljno razvijenim regionima, preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i startap preduzećima.

Banca Intesa ad Beograd, članica grupe Intesa Sanpaolo, je vodeća banka na domaćem tržištu, pouzdan partner za 1,37 miliona klijenata, fizičkih i pravnih lica. Sa ukupnom aktivom od 6,3 milijardi evra, ukupnim depozitima klijenata od 4,9 milijarde evra i kapitalom u iznosu od jedne milijarde evra, Banca Intesa predvodi listu najuspešnijih banaka u Srbiji. Zahvaljujući jedinstvenom spoju digitalizacije poslovnih procesa i razvijene mreže od 147 ekspozitura širom Srbije, kao i stalnoj usmerenosti na potrebe građana i privrede, inovativnim proizvodima i usluzi najvišeg kvaliteta, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja.

Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) je razvojna finansijska institucija Vlade Sjedinjenih Američkih Država. DFC sarađuje sa privatnim sektorom kako bi finansirao rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se svet u razvoju danas suočava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!