Prodaja

Do kraja godine se rešava sudbina još šest državnih preduzeća

Posle “RTB Bor”-a, u ovoj godini očekuje se pokretanje ili okončanje procesa privatizacije za najmanje šest kompanija. Među njima su HIP Petrohemija, Luka Novi Sad, PKB i Hidrotehnika-hidroenergetika.

1. PKB korporacija Beograd

Tender za prodaju PKB korporacije zatvara se 10. septembra. Procenjena vrednost te kompanije oko 208 miliona evra, a početna cena u prodaji biće 50 odsto procenjene vrednosti, odnosno 104 miliona evra. PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, zapošljava 1.704 radnika. Sredinom prošle godine bio je objavljen javni poziv za dostavljanje ponuda za privatizacionog savetnika. U 2017. godini interes za kompaniju bili su pokazali jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da pisma dostavile srpske kompanije Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i “Al Dahra” iz Ujedinjenih Aparskih Emirata, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena nisu mogla da budu objavljena, piše "Blic".

2. HIP Petrohemija Pančevo

Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) izvršen u celosti. Očekuje se objava javnog poziva tokom septembra, na šta se Srbija obavezala sporazumom sa MMF. HIP Petrohemija Pančevo, prema podacima ministarstva finansija, našla se među 15 najvećih izvoznika za šest meseci, sa izvozom od 94,5 miliona evra. Inače, sprovođenjem plana reorganizacije (UPPR) oko 76 odsto akcija je u vlasništvu Republike Srbije i povezanih lica, a 24 odsto preostalih akcija u vlasništvu NIS-a i “Lukoil”-a. Poverioci su konvertovali 52,3 odsto ukupnih potraživanja, dok je 47,7 odsto otpisano, tako da je pitanje starih dugova rešeno. Procenjuje se da u kompaniji radi 1.450 zaposlenih.

3. Metanolsko-sirćetni kompleks Kikinda

Sredinom avgusta Ministarstvo privrede saopštilo je da je tender za prodaju Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde bio neuspešan, jer nije stigla nijedna prijava za učešće u tom postupku. Na tender za prodaju MSK, objavljenom u decembru 2017. godine, takođe, nije stigla nijedna ponuda, iako je tendersku dokumentaciju otkupio i preuzeo kiparski holding “Kronospan chemical” Ltd, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Početna cena za prodaju 100 odsto kapitala MSK tada je bila 38,5 miliona evra, što je iznosilo 100 odsto procenjene vrednosti.

Većinski vlasnik MSK je “Srbijagas”, koji ima oko 88,2 odsto kapitala. MSK radi od 1987. godine, zapošljava oko 530 radnika i izvozi 95 odsto metanola koji proizvodi. Akcionarsko društvo "Metanolsko-sirćetni kompleks" Kikinda je proizvođač hemijskih proizvoda, metanola i sirćetne kiseline. U vlasništvu MSK Kikinda je i MSK-CG sa sedištem u Baru u Crnoj Gori gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove. Na svetsko tržište izvozi 95 odsto metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98 procenata ide uglavnom na tržište EU.

4. Hidrotehnika-Hidroenergetika Beograd

Objavljen je javni poziv za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Hidrotehnika-hidroenergetika, a koji je istekao 3. septembra. To je akcionarsko društvo za projektovanje i izgradnju svih vrsta energetskih i hidroobjekata i objekata visokogradnje, Beograd. Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna vrednost kapitala subjekta privatizacije, na dan 31. decembar 2017. godine, iznosi 2.760.000,00 evra. Početna cena na javnom nadmetanju iznosi 100 odsto procenjene vrednosti kapitala, koji se nudi na prodaju sa stanjem na dan 31. decembar 2017. godine, odnosno 1.933.890,32 evra. Prosečan broj zaposlenih u 2016. iznosio je oko 400 radnika.

5. Valjevska pivara Valjevo

Vlada Srbije donela je 18. maja zaključak o prodaji Valjevske pivare i to metodom javnog prikupljanja ponuda, tako da se očekuje i na jesen da ona dobije novog vlasnika. I za ovu jedinu pivaru u zapadnoj Srbiji bio je ranije primenjen UPPR, koji je uspešno okončan. Pivara ima kapacitete proizvodnje od 250.000 hl piva i 30.000 hl proizvedenih osvežavajućih bezalkoholnih napitaka godišnje.Valjevska pivara u poslednjih pet godina beleži izuzetne rezultate, tako da je i 2017. godinu završila pozitivno i sa značajnim prihodom. U Pivari je trenutno 189 stalno zaposlenih.

6. Luka Novi Sad

Tender za privatizaciju Luke Novi Sad trebalo bi da bude objavljen u septembru, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu. Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države. Da bi se sprovela privatizacija, u skladu sa domaćim propisima, neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura - kranovi, zgrade, magacini i slično. Luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. Neke od kompanija svetskog renomea koje su pokazale interesovanje su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Luka ima oko 155 zaposlenih.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!