Trgovina

Do 2025. godine Kinezi će biti kupci 50 odsto luksuzne robe u svetu

Kineski potrošači će ostati pokretačka snaga za tržište luksuznih proizvoda, navodi se u studiji konsultantske kuće “Bain”, koja pokazuje da će oni do 2025. godine učestvovati sa gotovo jednom polovinom u globalnoj kupovini skupocene robe.

Kineski kupci će za samo šest godina imati 46-procentni udeo u svetskoj prodaji luksuzne robe, čija će vrednosti, prema procenama, iznositi oko 365 milijardi evra, prema studiji “Bain”-a, urađenoj za Altagamu, italijansko udruženje proizvođača luksuznih proizvoda, prenosi agencija AP.

Prošle godine, dobrostojeći kineski građani su imali udeo od jedne trećine u ukupnoj svetskoj kupovini odeće, aksesoara i kozmetike.
Prema “Bain”-u, procenjuje se da će prodaja skupocene robe ove godine zabeležiti rast od 2 procenta na 260 milijardi evra, isključujući luksuznu umetnost, dizajn i dekoraciju.

Međutim, kada se u obzir uzmu i luksuzna roba i luksuzne usluge očekuje se da će tržište porasti za 5 odsto na 1.200 milijardi evra na svetskom nivou.

Takođe se predviđa povećanje prodaje luksuzne robe u Kini ove godine za 18 odsto na 23 milijarde evra. U Evropi i Americi, dva najveća tržišta za skupu brendiranu robu, ne očekuju se promene u tekućoj godini zbog njihovih jakih valuta, tako će se prodaja zadržati na nivou od 84 milijarde evra i 80 milijardi evra, respektivno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!