Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi

U ponedeljak su indeksi na Njujorškoj berzi završili dan sa dobrim rezultatima. Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je u blagom silaznom trendu, a pad beleži i cena zlata.

S&P500

U ponedeljak su indeksi na Njujorškoj berzi završili snažno u zelenom. Dow Jones je dodao 399 poena dok je S&P500 porastao 1,18% i zatvorio na 2779,60 poena.  Od dobitnika su se izdvojili Cisco (+3,09%) i Intel (+2,89%), a jedino je Coca-Cola završila u blagom minusu (-0,02%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad od 0,25%. Od početka godine, indeks je porastao 3,96%.

Ger30

Nemački indeks je u ponedeljak zabeležio rast (+0,35%) zatvorivši na 12527,04 poena. U 14:00 časova, biće objavljene preliminaren brojke indeksa potrošačkih cena u Nemačkoj za februar mesec. Gubitnik dana bila je akcija kompanije Frezenijus (+2,49%).

Gold

Cena zlata beleži pad. Dolarski indeks je u blagom povlačenju pred današnje (prvo) obraćanje novog predsednika Fed-a, Džeroma Pauela, pred američkim Kongresom.  Cena zlata se oko 08:25 časova kreće oko 1334 dolara za finu uncu.

Crude Oil 

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je u blagom silaznom trendu. Na sentiment investitora je uticao konstantni rast proizvodnje u SAD koji je prevagnuo nad naporima OPEC-a i Rusije u pogledu ograničenja proizvodnje.  Očekivanja su da SAD prsetignu Rusiju po količini proizvodnje ovog energenta do 2019. godine. U 22:30 časova, očekuju se podaci o stanju zaliha u SAD instituta za petroleum. Oko 08:20 časova, sirova nafta se trguje za oko 63,84 dolara po barelu što za danas daje pad od oko 0,11%. 

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na dolar. Juče je Mario Dragi istakao snažan oporavak evropske privrede ali i naglasio da rast inflacije treba da bude ubedljiviji te da je ona još uvek zavisna do programa monetarnih podsticaja koje sprovodi ECB. Oko 08:25 časova, evro se razmenjuje za 1,2331 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje evra za 0,11%. U 14:30 časova, počeće obraćanje novog predsednika Fed-a, Džeroma Pauela, pred američkim Kongresom. Tada će biti objavljen i podatak o narudžbinama trajnih potrošnih dobara u SAD kao predskazujućem pokazatelju agregatne tražnje. U 16:00 časova, očekuje se pokazatelj sentimenta potrošača u SAD (Conference Board-a). 

GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, dolar je oslabio u odnosu na britansku funtu. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. Oko 08:25 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3973 dolara za jednu funtu što označava jačanje funte za 0,03%. U 14:30 časova, očekuje se obraćanje novog predsednika Fed-a, Džeroma Pauela, pred američkim Kongresom. Tada će biti objavljen i podatak o narudžbinama trajnih potrošnih dobara u SAD kao predskazujućem pokazatelju agregatne tražnje. U 16:00 časova, očekuje se pokazatelj sentimenta potrošača u SAD (Conference Board-a).

USD/JPY

Tokom azijskog trgovanja, japanski jen je ojačao u odnosu na dolar ponajviše zbog iznenađujuće više inflacije prema metodologiji Banke Japana. Oko 08:35 časova, ovaj valutni par se trguje na nivou od 106,88 jena za jedan dolar što na početku evropske sesije dolar čini slabijim u odnosu na jen za 0,06%. U 14:30 časova, očekuje se obraćanje novog predsednika Fed-a, Džeroma Pauela, pred američkim Kongresom. Tada će biti objavljen i podatak o narudžbinama trajnih potrošnih dobara u SAD kao predskazujućem pokazatelju agregatne tražnje. U 16:00 časova, očekuje se pokazatelj sentimenta potrošača u SAD (Conference Board-a).

EUR/GBP

Tokom azijskog trgovanja, ovaj valutni par se nalazi u blagom uzlaznom trendu. Juče je Mario Dragi istakao snažan oporavak evropske privrede ali i naglasio da rast inflacije treba da bude ubedljiviji te da je ona još uvek zavisna do programa monetarnih podsticaja koje sprovodi ECB. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. Oko 08:30 časova, paritet se nalazi na nivou od 0,8822 funti za jedan evro, što označava slabljenje britanske funte za 0,02%.

AUD/USD 

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je ojačao prema australijskoj valuti. Oko 08:35 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7844 što australijski dolar čini slabijim u odnosu na američki za 0,13%. U 14:30 časova, počeće obraćanje novog predsednika Fed-a, Džeroma Pauela, pred američkim Kongresom. Tada će biti objavljen i podatak o narudžbinama trajnih potrošnih dobara u SAD kao predskazujućem pokazatelju agregatne tražnje. U 16:00 časova, očekuje se pokazatelj sentimenta potrošača u SAD (Conference Board-a).

Bitcoin 

Cena bitkoin se ponovo ustalila iznad 10.000 i oko 08:35 časova trguje se za (oko) 10140 dolara. Zvaničnik Južne Koreje je izjavio danas da se još uvek razmatra kako regulisati tržište kriptovaluta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!