Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 16.07.2018.

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je opala. Trgovci su obazrivi pred današnji sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina.

USA500

Sva tri indeksa na Njujorškoj berzi porasla su u petak. Dow Jones je dodao 94,5 poena dok je S&P500 zatvorio na 2801,38 poena što predstavlja rast od 0,11%. Tehnološki Nasdaq je neznatno porastao (+0,03%). Od dobitnika su se izdvojili Boeing (+1,38%) i Wal-Mart (+1,36%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks  (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži rast od 0,08%. Od početka godine, indeks je porastao 4,78%.

Ger30

Nemački indeks je porastao u petak (+0,38%) zatvorivši na 12540,73 poena. Od dobitnika su se izdvojili Linde (+1,5%) i Adidas (+1,32%), a od gubitnika Frezenijus (-3,08%) i Tisenkrup (-1,34%).
 
Gold

Cena zlata je u blažem oporavku, jer je tokom azijskog trgovanja zabeleženo blaže slabljenje dolara u odnosu na sve glavne valute, što vuče cenu plemenitog metala na dole. Oko 08:50 časova, cena zlata se kreće oko 1244 dolara za finu uncu. U 14:30 časova, očekuju se brojke o maloprodaji u SAD u junu mesecu i (važan) pokazatelj stanja u prerađivačkoj industriji savezne države Njujork, što u meri u kojoj bude uticao na kratkoročon kretanje vrednosti američkog dolara može uticati i na cenu zlata. Danas se u Helsinkiju održava sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina tako da je osnovano očekivati niži prag osetljivosti učesnika na vesti koje odatle budu odatle dolazile.
 
Crude Oil

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je opala. Trgovci su obazrivi pred današnji sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina. Zbog vanrednog stanja i poteškoća u proizvodnji,  oko 700.000 barela je od februara manja proizvodnja nafte odatle. Oko 08:35 časova, sirova nafta se trguje za oko 70,33 dolara po barelu što od jutros daje pad od 0,05% od početka trgovanja danas.

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na dolar. Danas se u Helsinkiju održava sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina tako da je osnovano očekivati niži prag osetljivosti učesnika na vesti koje odatle budu odatle dolazile. Oko 08:40 časova, evro se razmenjuje za 1,1699 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje evra za 0,12%. U 11:00 časova, biće objavljen trgovinski bilans evro zone u julu mesecu. U 14:30 časova, očekuju se brojke o maloprodaji u SAD u junu mesecu i (važan) pokazatelj stanja u prerađivačkoj industriji savezne države Njujork.
 
GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, britanska funta je potvrdila svoj snažan oporavak o petka kasno popodne. Američki predsednik je u petak, na neki način, opovrgao svoju prethodnu izjavu datu medijima, kojom je doveo u pitanje snaženje dobrih trgovinskih odnosa između SAD i UK nakon Brexit-a. Oko 08:45 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3243 dolara za jednu funtu što označava jačanje funte za 0,05%. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. U 14:30 časova, očekuju se brojke o maloprodaji u SAD u junu mesecu i (važan) pokazatelj stanja u prerađivačkoj industriji savezne države Njujork.
 
USD/JPY

Američki dolar je uglavnom zadržao rast od prethodne sedmice u odnosu na japanski jen, tokom azijskog trgovanja u ponedeljak. Danas se u Helsinkiju održava sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina tako da sigurne investicije mogu imati veću volatilnost. Oko 08:50 časova, američki dolar se razmenjuje za 112,34 japanskih jena, što predstavlja jačanje jena za 0,04%. U 14:30 časova, očekuju se brojke o maloprodaji u SAD u junu mesecu i (važan) pokazatelj stanja u prerađivačkoj industriji savezne države Njujork.
 
EUR/GBP

Evro je ojačao u odnosu na britansku funtu tokom prvog dela evropskog trgovanja. Američki predsednik je u petak, na neki način, opovrgao svoju prethodnu izjavu datu medijima, kojom je doveo u pitanje snaženje dobrih trgovinskih odnosa između SAD i UK nakon Brexit-a. Oko 08:45 časova, evro se razmenjuje za 0,8834 britanskih funti, što predstavlja slabljenje funte za 0,06%. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK.
 
AUD/USD

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je ojačao u odnosu na Aussie. Objavljeni su lošiji podaci o rastu industrijske proizvodnje u Kini (+6% u odnosu na prognoziranih +6,5%). Međutim, rast BDP u drugom kvartalu i maloprodaje u junu mesecu, više od očekivanja, donekle su popravili utisak. Oko 08:50 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7441 što australijski dolar čini jačim u odnosu na američki za 0,24%. Podaci o trgovinskom bilansu Kine bili su bolji po tu veliku azijsku ekonomiju a posredno i za njene velike trgovinske partnere u koje spada Australija. U 14:30 časova, očekuju se brojke o maloprodaji u SAD u junu mesecu i (važan) pokazatelj stanja u prerađivačkoj industriji savezne države Njujork.

Bitcoin

Cena bitkoina se i dalje nalazi iznad nivoa od 6000 dolara. Oko 08:50 časova, cena ove kriptovalute se trguje oko 6315 dolara.
 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!