Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 13.02.2018.

Američko tržište akcija je u ponedeljak zabeležilo rast. Cene zlata i sirove nafte su ojačale tokom azijskog trgovanja, dok je dolar zabeležio pad vrednosti u odnosu na druge valute.

 

S&P500

Američko tržište akcija je u ponedeljak zabeležilo rast. Američki indeksi nastavljaju da se oporavljaju od najgoreg sedmičnog pada od početka 2016. godine. Najveći dobitnik je bila kompanija Apple (+4,03%) dok je najveći gubitnik General Electric Company (-0.80%). Fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad od 0,27%.

Ger 30. 

Ger 30 index je ojačao u ponedeljak. Najveći dobitak ostvarile su kompanije iz bazne industrije, telekomunikacija i maloprodaje. Od dobitnika izdvojili su se Deutsche Bank čije su akcije porasle za 4,03% a dok je najmanji rast zabeležila kompanija EON (+0,33%). Indeks volatilnosti koji beleži sentiment investitora u pogledu očekivane volatilnosti u budućem periodu zabeležio je pad od 28,09% i nalazi se na 28,81 poena. 

Gold

Cena zlata je ojačala tokom azijskog trgovanja. Jačanje zlata, trenutno se pripisuje slabljenju američke valute koje je nastalo ponajviše zbog toga što su učesnici na tržištu svoja ulaganja usmerili na tržište akcija, koje je nakon slabljenja prošle sedmice, počelo da pokazuje znake oporavka. Na cenu ovog plemenitog metala tokom ove sedmice mogu uticati i informacije o inflaciji u SAD, koje će biti objavljene ove sedmice. Tokom azijskog trgovanja, cena zlata je ojačala za 0,08%.

Crude Oil 

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala. Generalni sekretar kartela OPEK juče je izjavio da je dobio uveravanje od ruskog predsednika Vladimira Putina, da Rusija neće napustiti sporazum o smanjenju proizvodnje sirove nafte. Danas u 10:00 časova biće objavljen izveštaj Međunarodne agencije na energetiku, dok će u 22:35, Američki institut za petroleum objaviti izveštaj o zalihama sirove nafte, što se dodatno može odraziti na cenu ovog energenta. Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala za 0,57%.

EUR/USD

Evro je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Američka valuta je u slabljenju ponajviše zbog toga što su učesnici na tržištu svoja ulaganja usmerili na tržište akcija, koje je nakon slabljenja prošle sedmice, počelo da pokazuje znake oporavka. Učesnici na tržištu očekuju podatke o inflaciji u SAD, koji će biti objavljeni tokom ove sedmice. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,25%.

GBP/USD

Britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Ove sedmice administracija UK na čelu sa premijerkom UK, Terezom Mej, započinje kampanju „put ka bregzitu“ koja ima za cilj da informiše javnost oko tranzicionog sporazuma o izlasku UK iz EU. Tranzicioni sporazum bi trebao da se usaglasi do marta 2018. godine, međutim, u ovom trenutku još uvek postoje nesuglasice između EU i UK. Danas u 10:30 biće objavljene informacije o indeksu potrošačkih cena u UK, što se dodatno može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar za 0,20%.

USD/JPY

Američki dolar je oslabio u odnosu na japanski jen tokom azijskog trgovanja. Danas pred parlamentom Japana, guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda izjavio je da je japanskoj ekonomiji još uvek potrebna „ultra laka“ monetarna politika, koja se ogleda u masovnom programu kupovine državnih obveznica (kvantitativno popuštanje). Danas u 14:00 časova, govor drži članica komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi Loreta Mester, što se dodanto može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je oslabio u odnosu na japanski jen za 0,48%. 

EUR/GBP 

Evro je ojačao u odnosu na britansku funtu tokom azijskog trgovanja. Ove sedmice administracija UK na čelu sa premijerkom UK, Terezom Mej, započinje kampanju „put ka bregzitu“ koja ima za cilj da informiše javnost oko tranzicionog sporazuma o izlasku UK iz EU. Tranzicioni sporazum bi trebao da se usaglasi do marta 2018. godine, međutim, u ovom trenutku još uvek postoje nesuglasice između EU i UK. Danas u 10:30 biće objavljene informacije o indeksu potrošačkih cena u UK, što se dodatno može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na britansku funtu za 0,06%. 

AUD/USD 

Australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Australijska valuta je u jačanju, nakon što su jutros objavljeni pozitivni podaci indeksa poslovnog poverenja u toj zemlji. Danas u 14:00 časova, govor drži članica komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi Loreta Mester, što se dodanto može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,05%. 

Bitcoin

Tokom azijskog trgovanja, cena bitkoina slabi. Jednu od vodećih kriptoberzi u Japanu tužiće investitori zbog nemogućnosti da povuku bitkoine na svoje elektronske novčanike. To je još jednom pokazalo da ulaganje u neregulisane finansijske instrumente nosi sa sobom visoki nivo rizika. Tokom azijskog trgovanja, cena bitkoina je oslabio za 1,31%  

KapitalRShttps://www.kapitalrs.com

Kapital RS Inc. a.d. je investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!