Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 12.07.2018.

Cena zlata je u fazi oporavka posle jučerašnjeg snažnog pada kad je dolar snažno ojačao u odnosu na sve glavne valute.

USA500

Sva tri indeksa na Njujorškoj berzi opala su u sredu. Dow Jones je izgubio 219 poena dok je S&P500 zatvorio na 2774,02 poena što predstavlja pad od 0,71%. Tehnološki Nasdaq je skliznuo 0,55%. Od dobitnika su se izdvojili Chevron (-3,19%) i Beoing (-1,89%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks  (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži rast od 0,37%. Od početka godine, indeks je porastao 3,76%.

Ger30

Nemački indeks je opao u sredu (-1,53%) zatvorivši na 12417,13 poena. Od dobitnika su se izdvojili Bajersdorf (+1,4%) i Dojče berza (+0,34%), a od gubitnika Tisenkrup (-4,27%) i Bajer (-2,36%).
 
Gold

Cena zlata je u fazi oporavka posle jučerašnjeg snažnog pada kad je dolar snažno ojačao u odnosu na sve glavne valute. Oko 08:45 časova, cena zlata se kreće oko 1243,5 dolara za finu uncu. U 14:30 časova, biće objavljen indeks potrošačkih cena u SAD za juni mesec, kao jedan od glavnih parametara pregrejanosti ekonomije (koji utiče na tempo i nivo kamatnih stopa Fed-a), što u meri u kojoj bude uticao na kratkoročon kretanje vrednosti američkog dolara može uticati i na cenu zlata.
 
Crude Oil

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte nije se bitnije oporavila, potvrdivši na neki način veliki pad od juče kasno popodne. Iako je zabeležen veći pad zaliha (kao kratkoročan pokazatelj koji utiče na cenu nafte), važnija (dugoročna) matematika i metrika je prevagnula i obojila sentiment trgovaca naftom. Naime, eskalacija i pogoršanje trgovinskih odnosa SAD i Kine navode na zaključak da će svetska ekonomija biti kolateralna šteta, a time i buduća tražnja za naftom. Osim toga, juče je objavljeno da se proizvodnja nafte u Libiji normalizuje, posle vanrednog stanja koje je bilo proglašeno na četiri naftna postrojenja. Oko 08:45 časova, sirova nafta se trguje za oko 70,74 dolara po barelu što od jutros daje pad od 0,65% od početka trgovanja danas.

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro ne uspeva da se značajnije oporavi u odnosu na dolar, a posle jučerašnjeg snažnog pada. Juče je objavljeno da je indeks proizvođačkih cena u SAD bio viši od očekivanja što je podgrejalo očekivanja da se do kraja ove godine mogu očekivati još dva uvećanja kamatne stope u SAD. Oko 08:40 časova, evro se razmenjuje za 1,1680 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje evra za 0,06%. U 14:30 časova, biće objavljen indeks potrošačkih cena u SAD za juni mesec, kao jedan od glavnih parametara pregrejanosti ekonomije (koji utiče na tempo i nivo kamatnih stopa Fed-a) kad se očekuje i obraćanje jednog člana monetarnog odbora Fed-a.
 
GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, britanska funta je u manjoj meri uspela da se konsoliduje u odnosu na američki dolar. Juče je objavljeno da je indeks proizvođačkih cena u SAD bio viši od očekivanja što je podgrejalo očekivanja da se do kraja ove godine mogu očekivati još dva uvećanja kamatne stope u SAD. Oko 08:50 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3213 dolara za jednu funtu što označava jačanje funte za 0,06%. Danas nema važnijih ekonomskih objava i vesti iz UK. U 14:30 časova, biće objavljen indeks potrošačkih cena u SAD za juni mesec, kao jedan od glavnih parametara pregrejanosti ekonomije (koji utiče na tempo i nivo kamatnih stopa Fed-a) kad se očekuje i obraćanje jednog člana monetarnog odbora Fed-a.
 
USD/JPY

Američki dolar je zadržao snažan rast od juče u odnosu na japanski jen, tj. potvrdio ga tokom azijskog trgovanja Juče je objavljeno da je indeks proizvođačkih cena u SAD bio viši od očekivanja što je podgrejalo očekivanja da se do kraja ove godine mogu očekivati još dva uvećanja kamatne stope u SAD. Oko 08:50 časova, američki dolar se razmenjuje za 112,25 japanskih jena, što predstavlja jačanje dolara za 0,23%. U 14:30 časova, biće objavljen indeks potrošačkih cena u SAD za juni mesec, kao jedan od glavnih parametara pregrejanosti ekonomije (koji utiče na tempo i nivo kamatnih stopa Fed-a) kad se očekuje i obraćanje jednog člana monetarnog odbora Fed-a.
 
EUR/GBP

Evro je uglavnom ostao neizmenjen u odnosu na britansku funtu tokom prvog dela evropskog trgovanja. Oko 08:50 časova, evro se razmenjuje za 0,8841 britanskih funti, što predstavlja slabljenje od 0,01%.
 
AUD/USD

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je oslabio u odnosu na Aussie. Oko 08:50 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7389 što australijski dolar čini jačim u odnosu na američki za 0,29%. U 14:30 časova, biće objavljen indeks potrošačkih cena u SAD za juni mesec, kao jedan od glavnih parametara pregrejanosti ekonomije (koji utiče na tempo i nivo kamatnih stopa Fed-a) kad se očekuje i obraćanje jednog člana monetarnog odbora Fed-a.
 
Bitcoin

Bitkoin se i dalje drži iznad nivoa od 6000 dolara. Oko 08:30 časova, cena ove kriptovalute se trguje oko 6170 dolara.
 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!