Trgovina

Direktor "Špara" optužio multinacionalne kompanije za razliku u kvalitetu proizvoda u zemljama EU

Poznati brendovi posebno kreiraju asortimane i recepture proizvoda na različitim tržištima, pa su tako hrvatski potrošači diskriminisani i po pitanju cena i po pitanju kvaliteta.

Predsednik uprave  austrijskog "Špara" u Hrvatskoj Helmut Anton Fenzl je rekao da ta kompanija ne može da garantuje da je kvalitet proizvoda poznatih brendova, koji se prodaju u njihovim radnjama, jednak onima u ostalim evropskim državama.

On je naveo da multinacionalne kompanije ne dozvoljavaju nabavku proizvoda direktno od proizvođača, već isključivo preko distributera. To je prva potvrda jednog velikog trgovinskog lanca o tome kako multinacionalne kompanije kreiraju asortimane i recepture proizvioda na različitim tržištima.

"Špar" se oglasio nakon objave analize o kvalitetu 26 poznatih brendova hrane i proizvoda kućne hemije kupljenih u Hrvatskoj i Nemačkoj. Analiza je pokazala da su čak 60 odsto istpitivanih proizvoda Hrvati plaćali skuplje nego kupci u Nemačkoj, dok samo kod 4 od 26 ispitanih artikala nije nađena razlika u kvalitetu i ceni.

 

Izvor: Politika

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!