Razvoj

Dijaspori u Švajcarskoj predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije

Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske je na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, javno-privatnog partnerstva.

Kako je istaknuto na „Investiciono-poslovnoj konferenciji za dijasporu“ koja je okupila skoro 200 privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i institucija Švajcarske i Srbije veliki je potencijal za saradnju sa švajcarskom privredom i u sektoru obnovljivih izvora energije, IKT, autsorsinga. 

O mogućnostima ulaganja govori i više od 500 investicionih projekata i lokacija u Srbiji na jedinstvenoj onlajn platformi "Poslovni atlas Srbije i dijaspore" koja omogućava brzo povezivanje domaćih firmi sa kompanijama u inostranstvu.

Švajcarska je 6. investitor u Srbiji, ekonomski odnosi dve zemlje su veoma dobri i intenzivni, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje privrednih veza, istakao je ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić na otvaranju konferencije.

U fokusu Privredne komore Srbije jeste umrežavanje  privrednika, naša dijaspora ima veliki potencijal i cilj nam je da povežemo one koji imaju ideje i sredstva, sa onima koji to umeju da implementiraju, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac .

Podsetio je da je, osim onlajn platforme „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“, privrednicima iz dijaspore na raspolaganju i „Poslovni hab za dijasporu“ koji im pruža sve važne informacije i povezuje sa firmama u Srbiji.

„Poslovni hab za dijasporu“ biće deo aktivnosti PKS usmerenih na jačanje veza sa dijasporom sa ciljem da se deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa i otvaranje radnih mesta u Srbiji, naveo je Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS. 

Ističe da bi se kroz ulaganja dijaspora čvršće povezala sa Srbijom i podseća da je godišnji priliv doznaka veći od nivoa stranih direktnih investicija (SDI), a koje su rekordne tokom proteklih nekoliko godina.

Ukupan priliv doznaka u periodu 2015 –2020. iznosio je 18,7 milijardi evra, 10 odsto više od SDI, a u  ukupnim doznakama prednjače Nemačka, Švajcarska i Austrija sa oko 50 odsto.

Upravo su ove zemlje su u fokusu projekta Link up Serbia koji PKS realizuje sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika iz Beča.

Na konferenciji u Cirihu koja je organizovana u okviru projekata Link up Serbia 2 promovisani su novi poslovni modeli saradnje, mentorski programi, podrška autsorsingu u Srbiji, a predstavljene su mogućnosti saradnje sa dijasporom u medicinskom turizmu, neki od projekata ženskog preduzetništva, kao i mehanizmi podrške povratnicima u Srbiju. 

Privrednici su se upoznali i sa pogodnostima koje nudi IPARD program u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede.

Naredna konferencija biće održana početkom 2023. u Nemačkoj. 

Foto PKS D.Vuković

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!