Razvoj

Dijamanti se i daje prodaju

Tokom pandemije koronavirusa Aukcijska kuća "Sotheby's" nije imala problema sa prodajom koja se nesmetano odvijala preko interneta.

Međutim, raduju se povratku aukcija uživo koje imaju posebnu draž, a za ljubitelje nakita su pripremili specijalna iznenađenja.

Retki dijamanti i dragulji tražiće nove vlasnike na polugodišnjoj prodajnoj aukciji "Sotheby's" u Ženevi tokom nedelje, jer se posle obustave zbog pandemije koronavirusa nastavljaju aukcije uživo, prenosi RTS.

"Aukcija uživo ima svoju draž, apsolutno.Znate, drama, uzbuđenje. No, onlajn prodaja će nastaviti da postoji, to nema sumnje", kaže Dejvid Benet, predstavnik "Sotheby's"-a kolekcije nakita. Njihov rival, aukcijska kuća "Christie's” zakazala je prodaju nakita za 22. jul.

U "Sotheby's"-u su se dobro pripremili za predstojeću aukciju, te će na prodaju biti ponuđena Kartijeova narukvica sa geometrijskim oblicima i listovima dizajnirana tridesetih godina.

"Zaista lep primerak. Kupci, naravno, sada prave kolekcije, ali ovo je ipak primerak iz najboljeg perioda Kartijeove proizvodnje", napominje Benet.

Ipak, glavna atrakcija ove aukcije je veoma retki, neobrađen safir od 100 karata u obliku jastuka, koji potiče sa Šri Lanke. Za ogrlicu od smaragda i dijamanata koja je pripadala vojvotkinji od Mančestera, u "Sotheby's"-u očekuju da će biti ponuđeno od 300 do 390 hiljada švajcarskih franaka.

Lepo obrađeni plavi dijamant od 3,01 karat, vrlo dobro ocenjen, procenjen je na sumu od 4,2 do 6,3 miliona franaka. Neobični ružičasti dijamant od sedam karata procenjuje se na 2,4 do 3,4 miliona franaka.

"Ružičasta je najpopularnija od svih boja. Možda to nisu najvredniji dragulji, ali su najpolularniji, jer svi vole ružičaste dijamante", napominje Benet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!