Društvo

DIGITALNI NOVEMBAR 2022.

U toku je tradicionalna manifestacija Digitalni Novembar, na koju Francuski institut u Srbiji poziva sve koji su spremni da se upuste u digitalne avanture, uz nove tehnologije koje nude frankofoni kreativci.

Digitalni Novembar gradi posebna francuko-srpska partnerstva, ali i uopšte ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.

Medijateke Francuskog instituta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu raznim z'animacijama privući će najmlađe. Dovoljno je da pogledaju ovogodišnji program Digitalnog novembra i, ako požele, uključe se u radionice za  predstavljanje edukativnih aplikacija iz oblasti umetnosti koje će im približiti stvaralaštvo kroz digitalni svet.  Neki od njih moći će da prave svoje prve stripove, ili da boje poznata umetnička dela, kreiraju slagalice, slikaju uz muziku. Drugi će pak poželeti da čitaju knjige budućnosti, u proširenoj stvarnosti, na tabletima i modernim telefonima, na francuskom, uz svesrdnu pomoć prijatnih predavača.   

Ove godine Digitalni Novembar predstaviće, u Grafičkom kolektivu u Beogradu, od 16. do 25. novembra,  izložbu nezavisnih video igara festivala A MAZE, sa desetak video igara autora iz celog sveta, koje igrači najčešće mogu isprobati u galerijskim prostorima ili na festivalima - takozvane “arthouse games”.  To je jedinstvena prilika za mlade kreatore igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti i samog medija.

Na kraju ove izložbe, 25. novembra, takođe u Grafičkom kolektivu,  poznati francuski autor video igara Batist Portfeks održaće predavanje,  nakon koga će biti predstavljeni projekti učesnika programa ovogodišnjeg ciklusa Playing narrative i to pred međunarodnim žirijem koji će proglasiti najbolji koncept i najuspešnije radove. Playing Narrative je mentorski francusko-nemački program, namenjen mladim kreativcima koji žele da se uključe u industriju razvoja video igara.

U Nišu će biti održana tradicionalna konferencija KreNi8. Ovaj projekat, koji se iz godine u godinu razvija, ističe potencijal kreativnih industrija u Nišu, i ima za cill podizanje svesti o ulozi koju južni deo Srbije može da ima u globalnom razvoju kreativnih industrija. Ove godine, Francuski institut je pozvao Vensana Lježea, inženjera i interdisciplinarnog istraživača, da učestvuje na konferenciji. Vensan Lježe promoviše demokratsku i mirnu tranziciju ka novim modelima društva zasnovanim na ekologiji, druželjubivosti i autonomiji.

Od  sredine novembra Novosađani će imati jedinstvenu priliku da u novootvorenim prostorima  Francuskog instituta, u Kreativnom distrihu, otkriju Take III – Loving Street art Belgrade - prvu  izložbu beogradske ulične umetnosti i grafita Beograda.

Na ovoj izložbi biće predstavljeno  preko 40 radova koje su domaći, ali i francuski i drugi strani autori stvarali na ulicama Beograda. Izložba je dostupna zahvaljujući jedinstvenom virtuelnom prostoru platforme VR-All-Art, tako da će posetiocima omogućiti posebno umetničko iskustvo upoznavanja beogradskog street art-a. Radovi su podeljeni u kategorije – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali... Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenije bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita

Na YouTube kanalu Francuskog instituta, ali i na kanalima RTS i RTV tokom novembra emitovaće se, u okviru serijala  Inspirisani Francuskom,  video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze: Galerija Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirka Pavle Beljanski Novi Sad, Galerija lepih umetnosti Rajko Mamuzić, Novi Sad, Narodni muzej Beograd.

Akademija umetnosti u Novom Sadu organizovala je, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Francuskog instituta u Srbiji, onlajn konferenciju „Crtanje linija“ o stanju umetnosti u umetničkim oblastima animacije, stripa i umetnosti igre u frankofonskim zemljama i Srbiji.  Oni koji su propustili da prate panele (animacija, gejm art i strip) u kojima su učestvovali stručnjaci iz oblasti animacije, gejm arta i stripa, moći će da ih pogledaju uskoro na you tube kanalu Francuskog instituta i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

 

Program Digitalnog Novembra 2022. možete preuzeti OVDE

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!