Projekti

Digitalizacija – budućnost sektora privrede

UniCredit Banka Srbije i Privredna komora Srbije organizovali su danas konferenciju pod nazivom “Digitalizacija – budućnost sektora privrede”, koja je okupila više od 100 klijenata, privrednika i partnera banke, kao i članice komore.

Konferencija je održana uživo u prostorijama Privredne komore Srbije gde su ugledni privrednici iz naših najvećih kompanija, imali prilike da razmene svoja iskustva i izazove, ali i nove trendove kada je reč o digitalizaciji i simplifikaciji procesa u sektoru privrede. Dodatno, UniCredit Banka kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, predstavila je jedinstvenu factoring platformu Woca, koja omogućava savetovanje klijenata u upravljanju i finansiranju obrtnog kapitala radi održavanja neophodne likvidnosti firmi.

Konferenciju je otvorila Katarina Ocokoljić, Sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije koja je istakla značaj digitalizacije i njegove primene u sektoru privrede: “Finansijski sektor je tradicionalno pionir u primeni novih tehnologija i svojim rešenjima istovremeno podstiče digitalizaciju poslovanja svojih klijenata i održivi razvoj privrede u celini. Prepoznajući značaj digitalizacije i tehnološkog napretka PKS podržava sve projekte koji doprinose primeni inovativnih tehnoloških rešenja i podizanju efikasnosti privrede kako bi se adekvatno  uključila u savremene međunarodne tokove.“ 

Uvodno obraćanje ispred UniCredit Banke Srbija imala je Aleksandra Rašić, direktorka Sektora korporativnog i investicionog bankarstva i članica Izvršnog odbora, koja je izjavila: “Digitalizacija poslovanja u sektoru privrede predstavlja proces koji se u većini velikih kompanija gotovo podrazumeva. Vođeni iskustvom naše Grupe i činjenicom da je UniCredit factoring Italija ubedljiv lider na tržištu Italije, smatrali smo da tržište Srbije zaslužuje podjednak kvalitet usluge. Zato smo mi, upravo ovu situaciju, iskoristili da našim klijentima ponudimo novu, jedinstvenu faktoring platformu - WoCa. Želja nam je da predstavimo našim klijentima nove trendove koje kao banka uvodimo, s obzirom na to da smo u segmentu korporativnog-investicionog bankarstva prvi izbor za čak 75 od 100 najvećih kompanija u Srbiji, što sa sigurnošću govori o poverenju koje nam srpske kompanije pružaju.”

Na panelu koji je bio deo konferencije, gosti su imali prilike da iz različitih industrija odgovore na pitanja i podele svoja iskustva na temu trendova digitalitalne transformacije koja jednog od stateških ciljeva, odnosno sredstva koje će pomoći ubrzavanje privrede i ostvarivanje većeg rasta. Učesnici panela bili su: Katarina Ocokoljić, Privredna komora Srbije, Milan Sekulić, UniCredit Bank Srbija, Irena Brajović, Confindustria Srbija, Jovanka Balać, Star Import i Petar Petojević, Atos.

Milan Sekulić, direktor Odeljenja za finansiranje obrtnih sredstava u UniCredit Bank Srbija, predstavio je Woca najsavremeniju e-platformu za procesuiranje faktoring proizvoda. Platfoma omogućava da na jednostavan način klijenti upravljaju svojim potraživanjima i obavezama, kroz finansijski instrument koji ima za cilj da poveriocima ubrza naplatu potraživanja od dužnika, koja dospevaju sa odloženim rokom plaćanja. WoCa platforma u sebi integriše mogućnost da i klijent,

kao i njegovi partneri mogu da neposredno sa svojih računara pristupaju sistemu, da brzo i jednostavno komuniciraju sa bankom i autorizuju zahteve. Njena efektivnost najbolje se ogleda u velikoj uštedi vremena, smanjenju birokratije i što je najvažnije - neuporedivo bržem procesu isplate sredstava.

WoCa je platforma sa pristupom podacima u bilo kom trenutku, 365 dana u godini i аutomatskim slanjem obaveštenja apsolutno svim klijentovim partnerima. Ovo znači da platforma omogućava automatsku obradu jako velikog broja faktura odjednom, obzirom da je arhitektura platforme takva da ima pretpostavke za neposredno povezivanje sa informacionim sistemom klijenta. UniCredit Banka, za te potrebe, svojim klijentima nudi neposrednu pomoć i savete bankarskih eksperata iz ove oblasti, a koji, u skladu sa specifičnim potrebama svakog klijenta, formiraju optimalno finansijsko rešenje korišćenjem specifičnih bankarskih proizvoda: faktoring, obrnuti faktoring (supply chain financing), diskont menica, diskont akreditiva i kratkoročne kredite prilagođene za obrtni kapital.

O UniCreditu

UniCredit je panevropska komercijalna banka sa jedinstvenom ponudom usluga u Italiji, Nemačkoj, centralnoj i istočnoj Evropi. Naša svrha je da osnažimo zajednice da napreduju, pružajući najbolje u klasi za sve zainteresovane strane, otključavajući potencijal naših klijenata i naših ljudi širom Evrope.

Opslužujemo više od 15 miliona klijenata širom sveta. Oni su srce svega što radimo na svim našim tržištima. UniCredit je organizovan kroz četiri ključna regiona i dva centra za razvoj proizvoda, korporativnih i individualnih rešenja. Ovo nam omogućava da budemo bliski našim klijentima i da iskoristimo iskustvo cele Grupe za razvoj i ponudu najboljih proizvoda na svim našim tržištima. Digitalizacija i naša posvećenost principima ESG-a su ključni pokretači naših usluga. Oni nam pomažu da pružimo izvrsnost našim zainteresovanim stranama i kreiramo održivu budućnost za naše klijente, naše zajednice i naše ljude.

O Privrednoj komori Srbije

Privredna komora Srbije (PKS) je zakonom definisana organizacija privrednih subjekata. Sa tradicijom od 165 godina, PKS okuplja privredu Srbije u jedinstven sistem, sektorski i regionalno. . PKS je samostalna i nezavisna u svojim aktivnostima, a u radu njenih organa uprave i tela učestvuju privrednici.

PKS zastupa interese i stavove članova učešćem u kreiranju zakona i drugih propisa važnih za poslovnu zajednicu; unapređuje ekonomsku saradnju sa inostranstvom; pruža informativno-analitičku podršku privredi; podstiče izvoznu aktivnost i uključivanje domaćih kompanija u međunarodne dobavljačke lance. Kroz povezivanje privrede i nauke podstiče se primena novih tehnologija i znanja u savremenom poslovanju i proizvodnji.

Članovi PKS su grupisana u sektore poljoprivrede, industrije i usluga, koji se uže grupišu u 18 granskih udruženja. U okviru mreže od 16 regionalnih privrednih komora i komore glavnog grada, omogućuje se stručna podrška i efikasno zastupanje interesa privrede po regionima. Kroz rad predstavništava u više evropskih zemalja, glavnih spoljnotrgovinskih partnera, poseban značaj daje se internacionalizaciji poslovanja i međunarodnom povezivanju domaće privrede.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!