Finansijske usluge

Devizne rezerve premašile 14 milijardi evra

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja 2020. godine bile na novom najvišem nivou krajem meseca od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, navodi se u saopštenju NBS.

Bruto devizne rezerve su na kraju maja dostigle nivo od 14.344,5 miliona evra, što je za 1.551,6  miliona evra više u odnosu na april. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 159 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 12.185 miliona evra, što je za 1.513 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u maju, rezultat je priliva po osnovu emitovanja evroobveznice Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u nominalnom iznosu od 2,0 milijarde evra, pre svega radi obezbeđenja sredstava za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 2.051,5 miliona evra). Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat po osnovu prodaje deviza i svop aukcija - 283,0 miliona evra), neto razduženja države po osnovu kredita (36,6 miliona evra), i odlive po drugim osnovima (87,7 miliona evra), i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 92,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 450,8 miliona evra i bio je za 73,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.853,4 miliona evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je u prvih pet meseci 2020. neto prodala 875 miliona evra sa ciljem održanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, naročito značajne u ambijentu pojačane neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!