Finansijske usluge

Devizne rezerve na kraju prošle godine iznosile 11,26 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2018. godine su, prema preliminarnim podacima, iznosile 11,26 milijardi evra, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8,85 milijardi evra, što predstavlja njihov najviši nivo na kraju jedne godine od kada se na taj način prate podaci od 2000. godine.

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 364,7 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 867 miliona evra, pre svega kao rezultat značajnog smanjenja deviznih obaveza države - i na domaćem i na međunarodnom tržištu (ukupno oko jedne milijarde evra), a u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata u 2018. godini, navela je centralna banka.

Kako je objašnjeno, odlivi deviza bili su po osnovu isplate deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 miliona evra), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 miliona evra), kao i po osnovu dospeća dolarske evroobveznice Srbija 2018 (905,8 miliona evra), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine, u najvećoj meri iz dinara, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi sa deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima ukupno u neto iznosu od 48,4 miliona evra.

Ti odlivi iz deviznih rezervi, kako je saopštila NBS, u značajnoj meri pokriveni su povećanjem deviznih rezervi po osnovu pozitivnih efekata tržišnih faktora i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, zatim po osnovu donacija i ostalim osnovima.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosila je 674,7 miliona evra i bila je za 130,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2018. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,96 milijardi evra.

Dinar je u decembru nominalno ojačao za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je u 2018. godini nominalno jačanje domaće valute iznosilo 0,2 odsto.

„Tokom decembra su na domaćem deviznom tržištu bili prisutni prvo deprecijacijski, a zatim i aprecijacijski pritisci, pa je NBS, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza) i to u istom ukupnom iznosu - po 30 miliona evra”, piše u saopštenju centralne banke.

U 2018. godini NBS je intervenisala neto kupovinom 1,580 milijardi evra (kupovina milijardu i 835 miliona evra i prodaja 255 miliona evra).

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!