Finansijske usluge

“Deutsche Bank” greškom uplatila 28 milijardi evra, više nego što je njena tržišna vrednost

Najveća nemačka banka “Deutsche Bank” priznala je u da je u rutinskoj operaciji zabunom transferirala čak 28 milijardi evra, iznos veći od njene tržišne kapitalizacije.

Greška je počinjena 16. marta kada je “Deutsche Bank” doznačila novac na račun u klirinškoj kući “Eurex” u vlasništvu “Deutsche Boersea”, izjavio je za novinsku agenciju AFP predstavnik nemačke banke.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila, a pokazuje da u “Deutsche Bank” imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Računovodstvene greške događaju se često, ali je u slučaju “Deutsche Bank” iznos krajnje neuobičajen, jer premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde evra, ističe AFP.

Incident je brzo rešen i nije prouzrokovana nikakva šteta, poručili su iz banke. On, ipak, otvara pitanja o sistemu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati.

“Deutsche Bank” još ni danas ne posluje profitabilno, a cena njenih akcija potonula je u protekle dve godine više od 50 odsto, od čega 30 odsto samo u ovoj godini.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!