Finansijske usluge

Delegacija MMF-a u poseti Srbiji

Plenarnim sastankom, koji je održan u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Razgovore je predvodila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. Misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodio je gospodin Jan Kejs Martejn.

Tokom posete misije Međunarodnog monetarnog fonda, koja će boraviti u Beogradu od 24. do 28. februara, biće razmatrana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i izgledi i projekcije za naredni period.

Nakon razgovora donet je zajednički zaključak da treba nastaviti s politikama koje daju dobre rezultate.

Guverner Jorgovanka Tabaković je tokom sastanka posebno istakla da će, pošto je institucija na čijem je čelu sve reformske ciljeve ispunila, Narodna banka Srbije nastaviti da daje punu podršku ekonomskom programu sprovođenjem politike kojom se više od sedam i po godina unazad daje pun doprinos ukupnoj stabilnosti zemlje. „Narodna banka Srbije neće menjati smer ni pravac – nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i da bude jedan od lidera u inovacijama”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković. Podsetila je i da, zahvaljujući dobro odmerenim merama, Narodna banka Srbije sedmu godinu zaredom inflaciju drži čvrsto pod kontrolom. Na kraju prošle godine međugodišnja inflacija iznosila je 1,9%, što je i njen prosek za celu godinu. Adekvatnim merama i politikama i učešće problematičnih kredita na kraju decembra spušteno je na nivo od 4,1%, čime je njihovo učešće sada za 80% niže nego u periodu kada smo počeli da primenjujemo Strategiju za njihovo rešavanje. Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda saglasili su se da su rezultati i na tom planu impresivni, navodi se u saopštenju NBS.

U pogledu dinarizacije, posebno je značajan rast dinarske štednje u toku prošle godine od 30%, kao pokazatelj rasta poverenja u domaću valutu. Sadašnji nivo dinarske štednje pet puta je viši nego u 2012. godini, kada smo krenuli sa Strategijom dinarizacije. „Srbija danas ima i dvanaestogodišnju dinarsku hartiju, što je odraz poverenja u stabilnost koju obezbeđujemo, a mi ćemo nastaviti da radimo aktivno na produženju dinarske krive prinosa”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković. Razgovarano je i o januarskoj odluci J.P. Morgan-a da s pozitivnim izgledima razmatra uključivanje naših dinarskih obveznica u svoj indeks državnih obveznica zemalja u usponu. „Njihova odluka nas posebno raduje, jer na tom uključivanju radimo dugo, naše sekundarno tržište se ubrzano razvija i dosta smo radili da taj cilj i ostvarimo”, ocenjuje Jorgovanka Tabaković. Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda posebno su pozdravili i donošenje regulatornih rešenja kojima se podstiče dinarsko kreditiranje, sa akcentom na mala i srednja preduzeća.

Uz punu podršku održivom rastu i razvoju finansijskog tržišta, kao izuzetno važne za ukupan razvoj i napredak ocenjene su i aktivnosti Narodne banke Srbije na planu inovacija. „S preko deset miliona transakcija u IPS NBS sistemu tokom petnaest meseci njegovog rada, Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama, nastavlja da osavremenjuje platne usluge uvođenjem instant plaćanja i QR koda i na prodajnim mestima, tj. kod malih trgovaca”, navodi guverner Jorgovanka Tabaković.

Nakon što su predstavnicima MMF-a predstavljene inovacije u plaćanjima, Martejn je ocenio da je impresioniran rezultatima NBS na tom planu i da je po tome ispred i najrazvijenijih ekonomija sveta.

Poseta misije predstavlja početak aktivnosti u okviru narednog, četvrtog polugodišnjeg razmatranja sprovođenja ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. Treće razmatranje rezultata ekonomskog programa okončano je 19. decembra prethodne godine, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate koje Srbija kontinuirano ostvaruje.

Instrument za koordinaciju politika odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!