Projekti

Dečiji roman godine: Hotel „Milion zvezda“

Roman Hotel „Milion zvezda“ iz pera pravnika, novinarke, keramičara i slikarke Dragane Knežević iz Negotina pobednik je Trećeg kola edicije Čitalački maraton, akcije koju organizuje Izdavačka kuća “Klett”. To je saopštio stručni žiri stastavljen od književnih kritičara Petar Arbutina, Dragana Ćećez Iljukić i Krsta Popovski, na konferenciji za novinare održanoj u Vukovoj zadužbini.

“Raduje me što sam upoznala Violetu na internetu, koja je me i upitala zašto ne napišem roman za decu, s porukom : I ne piši u infinitivu. Okupila sam moje četvoro dece, koja su danas sa mnom ovde u Vukovoj zadiužbini da me podsete  na sve svoje nepodopštine, da bih se prisetila i sopstvenih dečijih. Sin mi je rekao da ima jednog druga koji na planini ima hotel koji se zove „Milion zvezda“ i tog momenta – roman je bio rođen”, rekla je ovogodišnja pobednica Dragana Knežević.

Nagradu pobednici od 500.000 dinara uručila je prošlogodišnja laureatkinja  Mina Todorović, koja je trujumfovala tinejdžerskim romanom „Jaje mleko voda“. Roman Hotel „Milion zvezda“ pisan jezikom SMS poruka pobedio je glasovima 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije. Pred sobom su imali pet romana za decu koje je odabrao stručni žiri, a nakon prvoplasiranog  Hotela „Milion zvezda“ slede „Janjičar“ Aleksandra Maričića, “Moje zvezdano nebo” Ane Krstić, “Generalna proba” Violete Aleksić i “Odbegla mama” Snežane Gnjidić.

Roman Dragane Knežević biće štampan u tiražu od 10.000 primeraka i biće poslat kao poklon učenicima članovima Čitalačkih klubova. Direktorka “Klett”-a Gordana Knežević Orlić je podsetila da je za tri godine trajanja akcije čiji je cilj negovanje srpske književnosti za decu i mlade, navikavanje osnovaca na čitanje i knjigu i rađanje kritičke misli, otvoreno 520 čitalačkih klubova, koji okupljaju više od 9.500 članova širom Srbije. Pred osnovcima starosti od 11 do 14 godina će se naći pobednički i ostala četiri prvoplasirana romana i oni će odabrati najbolji po svom ukusu. Inače, svi autori bave se ove godine porodicom, koja je kako je primetila članica žirija Dragana Ćećez Iljukić uz školu, osnovna istitucija društva.

“To što sve autore povezuje ista tematika – porodica, je izuzetan znak u ovom društvu, da se nešto veliko i lomno desilo sa porodicom, ali i da je porodica, pored škole, jedino mesto u kom možemo pružiti ono što deca u budućnosti zaslužuju. Ovo su pritom mesta gde se deci jedino može pružiti ono što im je u odrastanju neophodno, a deca su naša budućnost”, konstatovala je Ćećez Iljukić. Ona je ukazala da je roman Hotel „Milion zvezda“  napisan jezikom sms poruka. Vrlo kratko, jasno, sa činjenicama koje veoma jednostavno komuniciraju sa čitaocem. “A dovodi nas u onu situaciju kada nestanu struja i internet, odnosno kada mi ga neko oduzme, šta da radim u grupi nepoznatih ljudi, nalazim se na lečenju odvikavajući se od nekakvog internet”, rekla je Ćelez Iljukić.

Drugoplasirani „Janičar“ Aleksandra Maričića je roman koji je pokazao da jedna tradicija i priča o janičaru, jednom dečaku koji je dobio ime Omer i dalje može da komunicira. “I da stara vremena mogu da komuniciraju sa nama, jer je porodica ono jezgro iz kog se on podigao i zahvaljujući čemu je uspeo da izdrži sve što ga je u janičarskoj vojsci i iskušenju čekalo”, kaže članica žirija.

Treći roman „Moje zvezdano nebo“ Ane Krstić, koja je već afirmisala svoje ime iako ima 22 godine, takođe je čudesna stvar. Priča o selu u koje ne volimo da idemo. jer je tamo jedna bestragija, i ništa, ali kada nas tamo sačeka neko ko nas voli, deka koji nam podeli ljubav, i dovede nas u prirodu, u kontakt koji je sa nama samima, nema ljubavi jače od te. Ipak, na kraju saznajemo da nam on zapravo nije deka.... Na četvrtom mestu je roman „Generalna proba“ Violete Aleksić. Glavna junakinja romana je Maša, koja je, kako bi mladi rekli, generalno OK, ali nešto u njenom životu ne funkcioniše. Naime, oni koji su OK i koji imaju određene vrednosti i potrebe da svojim radom i trudom dođu do nečega, bivaju rušeni, njima se postavljaju određene rampe, ali ona uspeva sve prepreke da prevaziđe zahvaljujući porodici. „Odbegla mama“ Snežane Gnjidić je na petom mestu i donosi priču o tipičnoj srpskoj mami. Ona nije odbegla, već je samo otišla da završi neka posla. Tokom njenog odsustva porodica se prvi put uplašila i rasmislila šta bi stvarno bilo da takve mame nema.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!