Svet građevinarstva-nekretnina

Danska gradi devet veštačkih ostrva

Danska vlada objavila je megalomanski plan za izgradnju devet veštačkih ostrva na teritoriji Kopenhagena, koja bi trebalo da generišu obnovljivu energiju.

Radovi na projektu Holmene (u slobodnom prevodu "Ostrvca“) trebalo bi da počnu 2022. godine, a veruje se da će prvo ostrvo u kompleksu postati funkcionalno za već šest godina.

Čitav kompleks prostiraće se na površini od oko 3 miliona kvadrata i nalaziće se samo 10 kilometara južno od užeg jezgra Kopenhagena. Urbanističko-arhitektonska kompanija Urban Power dizajnirala je projekat tako da zadovolji sve standarde održivosti.

Magazin Inhabitat prenosi da će po ovim ostrvima biti "raštrkani" objekti različitih funkcija. Pored postrojenja za proizvodnju energije na bazi obnovljivih resursa, u kompleksu će se naći i veliki tehnološki centar, brana za sprečavanje poplava, kao i nekoliko objekata za sport i rekreaciju, prenosi Gradnja.

Inače, ostrva će biti napravljena od 26 miliona kubika zemlje koja je ostala neiskorišćena nakon izgradnje gradskog metroa i drugih građevinskih objekata. Od ovih ostataka biće napravljene i velike brane, odnosno "zeleni pojasevi“ na svakom od ostrva. Izgradnjom devet ostrva Kopenhagen će dobiti i nove plaže koje su ukupno dugačke 17 kilometara.

Na najvećem od ovih devet ostrva će biti izgrađena i nova elektrana za proizvodnju energije od otpada. To će biti najveće postrojenje ovakvog tipa u Evropi i zadovoljiće četvrtinu potrebe građana Kopenhagena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!