Svet građevinarstva-nekretnina

Danas ističe rok za izbor upravnika zgrada

Danas ističe rok da stambene zgrade prijave upravnike. Neke su to uradile, a više od polovine nije, pa će dobiti prinudne upravnike.

"To znači da je do 12.12 trebalo da  svi malo porazmisle, a u prvoj godini primene zakona odličan je odziv kako mi to vidimo", rekla je Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva.

S obzirom na to da rok ističe danas, to znači da će oni koji nisu izabrali komšiju ili profesionalnog upravnika da vodi računa o zgradi, dobiti prinudnog upravnika.

"Svi oni imaju iste obaveze definisane Zakonom o stanovanju i održavanju i svi oni odgovaraju stambenoj zajednici i izvršavaju odluke stambene zajednice jedina razlika je što je upravnik lice koje živi u toj zradi i koje je izabrano većinom glasova ljudi koji žive u toj zgradi", objasnila je Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

"Prinudni upravnik je jedno lice sa registra profesionalnih upravnika koji će doći da pomogne i objasni građanima šta treba da rade i vrlo važno- dokaz da je sve u rukama stanara jeste da ta prinudna uprava trajati onoliko koliko stanari treba njima da se dogovore da li žele da zadrže tog profesionalnog upravnika", ističe Atanacković.

Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština.

"Na nivou cele Srbije ipak nije postignut jedinstven dogovor koliko treba da iznosi cena tog angažovanja, jer postoje razlike prema regionima, opštinama, u nivou životnog standarda", objašnjava Kovačević.

Izvor:B92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!