Saobraćaj i transport

Da li „Uber” stiže u Srbiju?

Mnogi taksisti u Srbiji dobili su ponudu da putnike prevoze preko aplikacije „gomobajl”, domaće varijante „Ubera”.

Ponuda je stigla preko crnogorskog sajta povezite.me i to od firme čija je adresa u Birmingemu. U ponudi vozačima navedeno je nekoliko paketa zavisno od toga da li imaju do 200, 500, 1.000 i više od 1.000 evra prihoda mesečno.

Vlado Bulatović, predsednik udruženja taksista „Sitab”, potvrđuje za „Politiku” da su njegove kolege dobile pomenutu ponudu i kaže da protest nije rešenje.

“Problem je što se ne poštuje Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je donet sredinom novembra 2018. godine. Te aplikacije i prevoznici funkcionišu kao udruženja građana, a nije funkcija udruženja građana da obavljaju privrednu delatnost i naplaćuju usluge. Valjda je logično da to rade privredna društva. Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i tražimo da se organizuje sastanak radne grupe da vidimo kako se zakon primenjuje, jer svi znamo kakvo je stanje na ulici i kakvi su rezultati rada inspekcije", kaže za Politiku Bulatović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema nikakve informacije o dolasku bilo koje nove kompanije koja bi se bavila takvom vrstom pružanja usluga kao što je „Uber”, kaže pomoćnik ministra za saobraćaj Saša Stojanović za Tanjug. Poslednji kontakt  je imao, kako kaže, pre tri godine kada je razgovarao sa predstavnicima „Ubera” za jugoistočnu Evropu. Oni su, dodaje, tada tražili informacije i pojašnjenja o zakonskim okvirima i uslovima obavljanja delatnosti prevoza putnika u Srbiji.

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo”, za „Politiku” kaže da oni podržavaju dolazak bilo koje strane firme, aplikacije ili servisa, jer je konkurencija najbolja za građane Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!