Ljudski resursi

Da li ste „servant“ ili „command“ lider?

„Servant“ lideršip model za ponašanje lidera i građenje organizacijske kulture dokazano vodi ka izvanrednoj učinkovitosti i rezultatima, a istovremeno podstiče vrednosti kao što su samostalnost i sloboda odlučivanja kod zaposlenih s jedne strane, kao i stavljanje sopstvenog ega u drugi plan, redefinisanje kontrole i moći od strane rukovodioca.

Jednostavno rečeno, to je sistem u kome se postižu bolji rezultati, a svi zaposleni i rukovodioci imaju priliku da se razvijaju i u profesionalnom ličnom, pa i u moralnom smislu, da budu što bi se reklo bolji ljudi.

Da li ste se zapitali da li vaš liderski stil pre naginje ka „servant“ ili „command“ lideršipu?

Ne delite važne informacije sa podređenima niti ih pozivate da učestvuju u donošenju odluka. Donošenje odluka je posao isključivo lidera. Lako ste dostupni samo pretpostavljenima i najbližim saradnicima. Očekujete od podređenih da uvek poslušaju lidera. Kada komunicirate najvažnije vam je da vas razumeju. Greške su za osudu, na njih gledate kao na znak slabosti. Smatrate da nije na mestu da podređeni upućuju kritike liderima.

Ukoliko se prepoznajete u većini ovih tvrdnji sva je prilika da preferirate komandno rukovođenje, te da ulogu lidera vidite u tradicionalnom hijerarhijskom smislu na vhu organizacione piramide.

Međutim, postoji i drugačiji model ponašanja. Sa podređenima delite informacije i zajednički radite na izvršavanju zadataka i donošenju odluka kad god je moguće. Dostupni ste svim svojim zaposlenima po principu „otvorenih vrata“. Želite da pažljivo saslušate zaposlene pre nego što donesete poslovnu odluku. Kada komunicirate najvažnije vam je da razumete druge. Greške posmatrate kao priliku da se iz njih uči. Cenite napore zaposlenih da uče iz svojih grešaka. Ohrabrujete povratne informacije ka vama koje mogu da unaprede poslovanje i pomognu vam da naučite nešto novo.

Ukoliko ste uspeli da se prepoznate u nekim od ovih tvrdnji znači da ste na putu „servant“ lideršipa. Za vas je lider negde na dnu piramide i njegov zadatak je da podržava svoje direktno podređene u nastojanjima da ostvare svoje ciljeve u svhu najboljeg mogućeg benefita za svoju kompaniju.

 

Jelena Manić Radoičić

HR konsultant i trener

H.art Development Center

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!