Finansijske usluge

Da li se uopšte isplati rudariti bitcoin po ovim cenama?

Bitcoinom se trenutno trguje po ceni od oko 8,500 dolara koja je na ivici troškova rudarenja po tvrdnji Data Science tima Fundstrat-a.

Prema njihovom troškovnom modelu koji obuhvata tri faktora: cenu opreme, struju i druge dodatne troškove kao što su rashladni uređaji - troškovi proizvodnje su najmanje 8.038 dolara. Obzirom da je bitcoin išao ispod ove cene skoro (do 7.600) i da je trenutno pod jakim negativnim uticajem tržišnih regulatora, pitanje je šta je trenutno činiti popularnim rudarima ove kripto valute? Stati ili se orijentisati na druge kripto valute?

Bitcoin je kreiran kroz energentski zahtevan “rudarski” proces za koji je neophodan napredan rad na računaru kako bi se rešile kompleksne matematičke jednačine. Ako cena kreiranja bitcoin-a prevazilazi nagradu, rudari gube podsticaj za kopanjem.

"U nekim slučajevima rudari mogu prosto da ugase mašine dok cena ne poraste" rekao je Shone Anstey, jedan od osnivača i predsednik Blockchain Intelligence Group. Bitcoin rudarstvo danas zahteva poseban hardver, koji može da košta od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara. Osim hardvera, čije obnavljanje predstavlja konstantan i dominatan trošak rudara, rudari bitkoina su se suočili i sa problemom drastičnog pada svog prinosa od rudarenja, koja se meri hašrejtom ili visinom transakcionih troškova.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!