Razvoj

Da li je moguće da prosečna plata u Srbiji 2025. godine bude 900 evra?

Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija između 430 i 440 evra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju programa “Srbija 2025”. Ekonomski stručnjaci smatraju da je ovaj plan razvoja u narednih pet godina veoma ambiciozan i da je teško verovatno da će najavljeni nivo zarada biti dostignut u tako kratkom periodu od 5-6 godina.

Kao neke od glavnih faktora potrebnih za dalji rast plata i penzija, ekonomisti navode veći rast domaće privrede, unapređenje poslovnog ambijenta i veću sigurnost kapitala, manja poreska opterećenja, ali i dalji razvoj infrastrukture i sprečavanje sve brojnije emigracije radne snage. Sve to trebalo bi da obezbedi veći rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), piše Blic.

Kao ključni faktor za dostizanje najavljenih ciljeva, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić navodi podršku domaćoj privredi. “Srbija mora da se okrene domaćim snagama. Strani investitori su dobrodošli, ali nema ozbiljnog dugoročnog razvoja bez domaćih ulaganja”, izjavio je za “Blic” Savić.

Profesor Milojko Arsić smatra da najavljene investicije u infrastrukturu neće biti dovoljne za ovoliki rast plata i penzija. On misli da bi cifre, koje su u rangu trenutnih plata u Poljskoj, mogli da dostignemo tek za 10 godina.

"Potrebno je da proizvodnja u privatnom sektoru poraste 80-90 odsto. Veća proizvodnja, pre svega u industriji, je uslov za rast plata, jer plate mogu da rastu približno koliko i produktivnost. Za dostizanje plate od 900 evra trebalo da imamo privredni rast kao Kinezi”, navodi Arsić.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je neophodno raditi na unapređenju poslovnog ambijenta u zemlji, odnosno, pre svega, na predvidivosti poslovanja i pravnoj sigurnosti kapitala.

“Srbija se suočava, i tek će se suočavati u narednom godinama, sa činjenicom da zemlje Zapadne Evrope, a prvenstveno Nemačka i Austrija, imaju povećanu potrebu za radnom snagom”, ističe Rajić, koji ocenjuje da bi Srbija morala da razmišlja o načinima da zaustavi odliv radne snage.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!