Finansijske usluge

Crna Gora vraća 1,1 tonu rezervi zlata u zemlju

Crna Gora će otplatiti 30 miliona dolara kredita Kredit Svis banci i time osloboditi rezerve zlata koje je dala u zalog i vratiti ih u zemlju, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

“Crnogorska državna imovina time dobija 75 miliona dolara dodatne bruto vrednosti”, istakao je Spajić na konferenciji za medije, dodajući da je reč o približno 1,1 tona zlata.

Crnogorske rezerve zlata od 1.090 kilograma, koje su nasleđene od nekadašnje SFRJ, založene su za kredit zaključen sa Kredi Svis bankom u Londonu u aprilu 2017. godine.

Ovaj kreditni aranžman je podeljen u dve tranše. Jedna je u iznosu od oko 48 miliona evra, dok druga tranša iznosi 30 miliona evra i za nju su, kao kolateral, založene rezerve zlata. Trebalo je da ostanu u Kredi Svisu do 2027. dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina.

“Ovo zlato vraćamo u Crnu Goru prvi put posle Kralja Nikole i dobijamo mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve. Dakle 45 miliona evra dodatne neto vrednosti dobijamo. Njegova cena bi mogla da premaši 100 miliona dolara”, kazao je Spajić, prenosi Dnevnik.

Ministar je naveo da će 30 miliona evra rate kredita biti isplaćena iz trezora.

“U trezoru trenutno ima preko 300 miliona evra. Imamo za sve kredite koji dolaze na naplatu ove godine”, dodao je on.

Tvrdi da je Crna Gora bezbedna za ovu godinu, kakve god da su geopolitičke okolnosti.

Naveo je i da postoji mogućnost da se godina završi bez rebalansa budžeta, dodajući da će nominalni dug pasti ispod četiri milijarde evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!